AAA

POLITIKA | 18.05.2017 11:25 > 18.05 19:07

Poslanici u petak nastavljaju raspravu

Skupština Srbije završila je danas rad, a objedinjenu načelnu raspravu o više finansijskih zakona nastaviće u petak.

Poslanici objedinjeno razmatraju dopune zakona o osiguranju depozita i o Agenciji za osiguranje depozita, kao i predloge zakona o davanju državnih garancija za kredite Nemačke razvojne banke Elektroprivredi Srbije i Elektromrežama Srbije.

Poslanici su tokom rasprave najčešće upućivali kritike na račun poslovanja EPS-a, a sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja.

Poslanike je najviše zanimalo da se rasvetli suština sporazuma o telekomunikacijama Beograda i Prištine koji su potpisani u Briselu, o planovima zbog migrantske krize, kao i šta će biti sa novinskom agencijom Tanjug. 

Poslanik SDS-NPS Miroslav Aleksić postavio je pitanje ministrima kulture i privrede o privatizaciji medija i sprovodjenju medijskih zakona.

On je ocenio da je stanje u medijima danas gore nego kada je premijer Aleksandar Vučić bio ministar informisanja, i da mediji nisu slobodni i nepristrasni.

Aleksić je podsetio da je po zakonu država trebalo da izadje iz medija.

"Danas imamo situaciju koja na sve liči osim na to što je bila priča", kazao je on.

On je naveo primer agencije Tanjug, koja je ugašena u skladu sa zakonom, a ipak radi i obezbedjuje finansiranje.

"To nije u skladu sa zakonom... Oni postaju još jedno obeležje vaše vladavine. Oni postaju još jedan fantom, pored Savamale, i zanima me kako će se rešiti njegov status i kako će funkcionisati u narednom periodu. Nije Tanjug jedini...", kazao je Aleksić.

On je naveo da "mediji nisu i ne mogu biti igračka bilo kojeg pojedinca ili bilo koje vlasti".

Aleksić je rekao da je predao predlog o formiranju anketnog odbora radi utvrdjivanje stanja u medijima nakon privatizacije.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović ponovo je postavio pitanje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću zašto je stao na stranu Zvezdana Jovanovića, osudjenog zbog ubistva premijera Zorana Djindjića, a ne na stranu policajca Dalibor Karanovića, iza koga su stala dva sindikata.

On je rekao da ponovo postavlja to pitanje jer interes javnosti preteže nad interesima Vlade Srbije.

Božović je naveo i da su Karanoviću pretili dileri narkotika iz Bačke Palanke i pitao zašto je krivična prijava zbog ugrožavanja bezbednosti službenog lica "u fijoci".

On je pitao Stefanovića kako je moguće da nije reagovao na pisanje Zvezdana Jovanovića u kojem policajce naziva "besnim psima".

Božović je pitao kako je moguće da Vlada ima ministre koji su bili ili jesu u bliskim vezama sa "Zemunskim klanom".

Poslanik vladajuće većine Marijan Ristićević pitao je da li je narko bos Darko Šarić bio investitor u vreme prethodne vlasti i u kojim preduzećima.

On je želeo da zna da li je neko od funkcionera te vlasti posećivao člana "Zemunskog klana" Dušana Spasojevića u zatvoru i dodao da ima indicija da su to radili nekadašnji visoki funkcioneri.

"Da li su članovi DS u to vreme obilazili Jedinicu za specijalne operacije", pitao je on i pokazivao fotografije koje, kako je rekao, to potvrdjuju.
On je pitao i da li je tačno da su visoki funkcioneri DS posećivali JSO, da su visoki funkcioneri DS nekoliko meseci pred ubistvo Djindjića posetili Kulu i pravili priredbu za JSO.

Poslanik poslaničke grupe "Nova Srbija  -  Za spas Srbije" Slaviša Ristić zatražio je da se rasvetle sporazumi o telekomunikacijama koji su s Kosovom potpisani u Briselu, jer je praksa potpuno drugačija od objašnjenja koje je dao šef Vladine Kancelarije za Kosovu Marko Djurić.

Ristić je naveo da je Djurić rekao da je sačuvana imovina Telekoma i da je to jedna od najvećih diplomatskih pobeda, ali da je situacija drugačija.

"Vi ste čuli da je 1. maja prestao da funkcioniše drugi operateri VIP i Telenor, a Telekom Srbije nastavio da radi kao ćerka firma Telekoma iz Beograda", izneo je on. 

"Imamo situaciju da smo dozvolili da se naša kompanija registruje kod tzv. nezavisnog Kosova, države koju ne priznajemo", kazao je i dodao da će ćerka firma plaćati sve dažbine Kosovu i pomagati finansijski nezavisno Kosovo.

Ristić je rekao da su svi zaposleni kod Telekoma na prostoru Kosova dobili raskid ugovor kod Telekoma Srbija i da su morali da sklapaju ugovore s novom ćerkom firmom, promene svoja dokumenta i izvade nova, kosovska,  i promene državljanstvo.

U nastavku rasprave govorilo se o tačkama dnevnog reda.

Poslanik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je da su rezultati poslovanja EPS-a "kriminalni ne zbog jake zime već javašluka u toj kompaniji".

On je rekao da nema razloga da sumnja u nemačku Razvojnu banku od koje se uzima kredit, ali da treba da se raščiste problemi lošeg upravljanja u EPS-u, kao i drugim javnim preduzećima.

Jovanović je kazao da već 50 godina nije izgradjen nijedan elektroenergetski objekat i da je neophodno uvesti red u tu kompaniju.

"Ne da nije izgradjen (nijedan objekat) za 25 već za 50 godina, to nije sporno, ali dovedite u red javna preduzeća, a ako niste u stanju prepustite ih drugima", rekao je Jovanović.

Ministar za rudarstvo i energetiku Aleksandar Antić odbacio je Jovanovićeve kritike i rekao da je pad proizvodnje struje u prvom kvartalu posledica vremenskih neprilika ove zime i da je to pad samo u odnosu na isti period prošle godine koja je bila rekordna, ali ne i na ostale godine.

"EPS je ozbiljan sistem i radi kompleksan posao jer dnevno iz Kolubare preveze 100.000 tona uglja, a u januaru su vagoni pre istovara morali da se prvo odledjavaju. Proizvodnja u prvom kvaratalu je pala u odnosu na rekordnu prošlu godinu, kada je zbog zaledjenih reka 13 odsto pala proizvodnja u hidoelektranama", rekao je Antić.

On je dodao da je u jednom trenutku u EPS-u bilo dosta konsultanata, ali da ih sada nema i da će u narednom periodu Vlada Srbije izabrati direktora.

EPS je, prema njegovim rečima, za poslednjih godinu dana izvezao struje za 106 miliona evra, a uvezao za 75,4 odsto, što znači da je u plusu 30 miliona evra.

Poslanik Miroslav Aleksić iz poslaničkog kluba Socijademokratske stranke-Narodni pokret Srbije rekao je da teški vremenski uslovi nisu jedini razlog za manju proizvodnju uglja i struje, jer podaci govore da je u januaru proizvodnja bila manja za sedam odsto, u februaru 12,8, a u aprilu, kada nije bila niska temperatura, čak 29,9 odsto.

"Slušamo da su vremenski uslovi jedini uzrok, a ne govorimo o tome kakvo je rukovodstvo, da se ne rade nove otkrivke kopova... Zbog nedomaćinskog ponašanja EPS-a gradjani su u januaru zbog visokih računa iz svojih džepova podizali bilans u EPS-u, rekao je Aleksić.

Djordje Vukadinović iz poslaničkog kluba Nova Srbija-Pokret za spas Srbije istakao je da su hidrološki razlozi "najtanji argument" ministra za pad proizvodnje u EPS-u.

"Dovedite sposoban menadžment, nemojte nesposobnom kadru da dajete da upravlja. Milorad Grčić je prvo radio u RB Kolubara pa je postavljen za direktora EPS-a", rekao je Vukadinović.

Rasprava će biti nastavljena u petak u 10 časova.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.