AAA

POLITIKA | 18.05.2017 16:20 > 18.05 19:27

Skot: Informer je najobičniji ološ

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je danas u Beogradu da očekuje da se u budućnosti formira vojska Kosova ali da je bitno da se sve radi u skladu sa ustavom Kosova.

"SAD su oduvek govorile da su za saradnju sa bezbednosnim snagama Kosova i da očekuju da će nekad u budućnosti postojati i kosovska vojska ali da to treba da se uradi putem ustava Kosova", rekao je Skot novinarima posle rpedavanja na Fakultetu za medjunarodnu politiku i bezbednost.  

Upitan o kosovskim izborima i retorici u regionu, on je rekao da je retorika mnogo jača nego što bi trebalo a da su kosovski izbori "pitanje za ambasadora u Prištini".

Na pitanje o eventulanom izboru Ramuša Haradinaja za novog kosovskog premiejra Skot je rekao da ne odgovara na hipotetička pitanja.

Ambasador SAD je pozdravio poziv ministarke spoljnih poslova EU Federike Mogerini premijerima zapadnobalkanske šestorke da se sastanu u Briselu 24. maja zbog tenzija na Balkanu i dodao da se poslednjih meseci u regionu retorika pojačala zbog izbora u nekoliko zemalja.

"Mislim da je to pametan potez Federike Mogerini pred samit u Trstu. Uvek je bolje razgovarati nego nešto drugo", rekao je Skot.

Skot je na Fakultetu za medjunarodnu politiku i bezbednost Univerziteta "Union-Nikola Tesla" održao predavanje "Srbija i SAD Saradnja i perspektive".

Tokom predavanja on je rekao da je američka politika na Balkanu nepromenjena dolaskom nove administracije jer se američka politika zasniva na interesima, a ne na ličnostima i dodao da Balkan uopšte nije figurirao u kampanji predsedničkih kandidata, što je ocenio kao dobru stvar jer to znači da se region u SAD više ne smatra kriznim.

Kao osnove američke politike u regionu Skot je naveo podršku nezavisnosti Kosova, podršku jedinstvenoj Bosni i Hercegovini i podršku izboru nove makedonske vlade.

Govoreći o Srbiji, on je naveo ekonomsku saradnju, zajednički rad na pomirenju i podršku SAD integraciji Srbije u EU kao glavne tačke partnerstva dve zemlje.

Prema njegovim rečima, Srbija je "sidro stabilnosti" u regionu i ključna zemlja za rešavanje problema zahvaljujući ekonomskom rastu, radu na pomirenju u regionu i dijalogu sa Prištinom kao i zbog politike vlade Srbije.

Skot je rekao da Srbija saradjuje sa SAD u mirovnim misijama, borbi protiv terorizma i oružja za masovno uništenje kao i u akcijama pružanja humanitarne pomoći.

Kao probleme sa kojima se Srbija suočava na putu ka EU Skot je naveo kriminal i korupciju, nedovoljno razvijeno gradjansko društvo, nedovoljno slobodne medije, ekstremizam i negativan uticaj Rusije.

Prema njegovim rečima, Srbiju niko ne tera u NATO ali je dodao da je i pored proklamovane vojne neutralnosti Srbija u smislu vojne tehnologije potpuno zavisna od Rusije.

Skot je rekao da SAD jesu supersila i ključna država za rešavanje problema u svetu, ali da i pored toga što rade najbolje i najviše što mogu ne mogu sve da postignu sam ei da im je potrebna pomoć drugih velikih sila i drugih zemalja.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, odgovarajući na pitanje novinarke "Informera" o tvrdnjama da se Srbiji koči proces pristupanja Evropskoj uniji jer se nekim zvaničnicima ne svidja kako premijer Aleksandar Vučić vodi zemlju, je rekao da je "Informer najobičniji ološ".

"Oprostite da kažem, ali to neće biti jedina laž koju sam čitao u 'Informeru' i verovatno neće biti poslednja. Ima informacija, na bazi takozvanih izvora za koje ja nemam pojma šta su. Informer je najobičniji ološ, kako kaže Vaš premijer, što se tiče vesti. Ima slobodnih medija, ali mediji bi trebalo da budu bazirani na činjenicama, a u Informeru ja ne vidim činjenice, vidim samo laži. Hvala lepo" odgovorio je Skot, a prenela je Televizija N1 .

Glavni urednik Informera Dragan Vučićević pozvao je danas ambasadora SAD Kajla Skota da se javno izvini tom dnevnom listu i najavio da će ga u suprotnom advokatski tim Informera tužiti nadležnim sudovima u Srbiji i SAD.

Vučićević je u izjavi objavljenoj na sajtu Informera naveo da je Skot "bez ikakvog razloga i ničim izazvan prostački izvredjao" taj list i da je na taj način uvredio i čitaoce, zbog čega očekuje reakciju strukovnih udruženja.

Istovremeno reagovao je i ministar inostranih poslova Srbije i to izjavom Informeru.


Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da će Ministarstvo spoljnih poslova reagovati povodom izjave američkog ambasadora Kajla Skota o listu Informer.

"To je neprihvatljiv odnos prema novinarima. Niko nema prava da se tako odnosi prema medijima, a najmanje strane diplomate", rekao je Dačić u izjavi za Informer.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.