AAA

POLITIKA | 19.05.2017 12:15 > 19.05 12:50

Stefanović: Ne znam kada će biti poznato ime novog premijera (VIDEO)

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas u Čačku da ne zna kada će biti poznato ime novog premijera i da je to pitanje na koje će odgovor dati izabrani predsednik Aleksandar Vučić.

"Siguran sam da će uslediti period konsultacija i mislim da će taj proces biti završen u prvih 15 ili 20 dana juna", rekao je Stefanović novinarima.

Povodom medijskih spekulacija o vanrednom parlamentarnim izborima na jesen, Stefanović je rekao da o tome nije doneta nijedna odluka.

"Sve je uvek moguće, nemamo za sada odluku o tome, pre svega smo posvećeni obavljanju posla i trudimo se da pravimo rezultate zbog čega nas gradjani Srbije i plaćaju", rekao je Stefanović.

On je danas u Čačku prisustvovao radionici o primeni Zakona protiv nasilja u porodici, koja je održana u Višem sudu u tom gradu.

On je rekao da novi Zakon protiv nasilja u porodici čija primena počinje 1. juna, pored represivnog karaktera ima i preventivnu funkciju, a policajci će morati da prodju dodatnu obuku.

Stefanović je novinarima posle radionice o postupanju policije u sprečavanju porodičnog nasilja kazao da društvo mora da se suoči da se to dešava i u Srbiji, a ne nekim drugim ljudima i drugim porodicama i da je vreme da se sa tim "ozbiljno uhvati u koštac".

"Želimo da upozorenjima i dodatnim radom sa potencijalnim izvršiocima krivičnih dela anuliramo da oni to i postanu, da shvate da nasilje u porodici nije odgovor i rešenje", rekao je Stefanović.

On je dodao da Zakon protiv nasilja u porodici daje više ovlašćenja policijskim službenicima koji će od sada sačinjavati analize rizika uz mogućnost da u cilju zaštite žrtve, nasilnika udalje iz kuće, čak i ako je vlasnik nekrentine.

Komentarišući Zakon o registraciji pripejd korisnika, koji bi uskoro trebalo da predloži Minstarstvo za telekomunikacije, Stefanović je ocenio da se radi o "dobrom" aktu koji bi trebao da omogući lakše otkrivanje kriminalaca.

"Često izvršioci raznih krivičnih dela koriste kartice koje kupuju na kioscima, sa njih upućuju ili pretnje ili vrše različita krivična dela, komuniciraju medjusobno, a da ne može da se utvrdi ko su vlasnici tih kartica. Ne postoji nijedna zemlja koja to dozvoljava, pogotovu posle terorističkih napada u Evropi, zbog opasnosti zloupotrebe", rekao je ministar.

Stefanović je naveo i da je počeo proces uvodjenja policajca u zajednici a da je u okviru tog projekta ove godine primljen odredjeni broj novih policajca.

"Stopa kriminaliteta ove godine za pet odsto je manja nego prethodne. Sa većom patrolnom delatnošću, većim interesovanjem policijskih službenika na terenu i mogućnošću da gradjani upoznaju svoje policajce, učinićemo da stopa kriminaliteta bude još manja", rekao je Stefanović.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.