AAA

POLITIKA | 19.05.2017 16:35 > 19.05 16:43

Završen protest Zlatiboraca u Beogradu, Vladi predat zahtev za smenjivanje Mihajlović i Kuburović


Protest Zlatiboraca zbog problema sa izgradnjom kabinske žičare "gondole" koju žele, završen je danas ispred zgrade Vlade Srbije posle uručenja zahteva za smenjivanje ministarki gradjevinarstva i pravde, Zorane Mihajović i Nele Kuburović.

Zahteve je predao predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović koji je rekao da su njih dve odgovorne za "nanošenje štete" toj opštini kojoj nije izdata gradjevinska dozvola za izgradnju "gondole".

"Već dve godine nas vrte u krug,", rekao je on podsetivši da Zaltiborci od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine traže poništenje rešenje o "pokušaja otimanja više od trećine teritorije" opštine Čajetina, "pod firmom formiranja Parka prirode".

Stamatović je upozorio Vladu da je "čeka vruće leto", ako ne ispuni to što Zlatiborci traže.

Najavio je da će 1. septembra Zlatiborci biti "na čelu protestne kolone", ukoliko se ne poništi mogućnost da stranci dodju u posed državne zemlje, , koja tada stupa na snagu po Sporazumu Srbije EU o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Današnji protest u Beogradu je počeo ispred Crkve Svetog Marka, odakle su Zlaborci u povorci praćenoj trubačima, prvo otišli do Ministarstva pravde i Ministarstva gradjevinarstva gde su ponovo predali kompletnu dokumentaciju za izgradnju "gondole".

Na čelu kolone bio je veliki transparent "Javite Vučiću da je Zlatibor u Srbiji", a Čajetinci su skandirali "Hoćemo gondolu!". Nosili su i transparente "I Zlatibor je deo Srbije", "Prodaćeš svoju dedovinu, a ne našu", "Vaš glavni moto je korupcija"," Kad izgubite vlast, tražićete spas", "Kad bi vi otvorili, dozvolu bi dobili" i pod zastavama Srbije i Stamatovićevog pokreta uzvikivali "Zlatibor je Srbija!".

Trubači koji su pratili kolonu Čajetinaca su priredili i dva improvizovana "koncerta" uz izvodjenje narodnih kola i modifikovanih pesama "Zoki Zorule, (Nelo Nelice) najlepše devojče" i "Zlatibore pitaj Taru, da li pamtiš ljubav staru".

Stamatović je rekao novinarima da su se stanovnici Zlatibora okupili u Beogradu u "borbi protiv političke diskriminacije" i da neće odsustati.

Tokom protesta nije blo incidenata, a saobraćaj je bio obustavljen u ulicama dok je prolazila kolona.


KOMPLETAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.