AAA

POLITIKA | 31.05.2017 12:45 > 31.05 15:55

Vučić: Za Srbiju ću uraditi sve, ne očekujem ništa za to

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, po stupanju na dužnost, da nema dilemu šta treba da uradi za Srbiju i njenu budućnost i da je spreman da za tu budućnost učini bukvalno sve, a da za to ne želi da bilo šta dobije.

"Nemam sumnju oko toga šta mi je činiti za Srbiju i budućnost moram da dam bukvalno sve i neću da za to dobijem bukvalno ništa. Osim suda koji će za to šta sam radio da ostane u istoriji. Istorija ne predvidja sankcije, ali je za mene taj sud jednak onom strašnom i konačnom", rekao je Vučić u Skupštini Srbije pošto je položio zakletvu.

Govoreći o prioritetima, Vučić je rekao da će raditi pre svega na miru, da će razgovarati sa svima i nuditi kompromise i rešenja, jer je to osnova napretka i stabilnosti.

"Dakle, mir i stabilnost, za mnoge izlizane reči bez stvarnog i životnog značenja, jesu i biće srž mog budućeg političkog delovanja", rekao je novi predsednik Srbije.

Govoreći o stavki da će čuvati integritet Srbije, rekao je da će to raditi, ali i da će uvek prihvatati razgovore sa kosovskim Albancima, "jer time se štite Srbi i čuva i brani mir".

"Hoću i da otvorimo unutrašnji dijalog po pitanju Kosova i Metohija, uz sve naše razlike, bez predrasuda, a poštujući Ustav naše zemlje. Moramo da budemo otvoreni, da se oslobodimo mitskog pristupa, ali i olakog davanja onoga na šta imamo svako pravo. Naš unutrašnji dijalog, po tom pitanju, možda je i važniji od onog kojeg treba da vodimo sa Albancima", rekao je Vučić.
On je naveo da će, kao predsednik, nastaviti da vodi politiku vojne neutralnosti.

"Moramo da razgovaramo sa svima i jačamo svoje odbrambene kapacitete, jer samo tako možemo da se sačuvamo od onih koji nam prikriveno prete", rekao je Vučić i dodao da Srbija neće ulaziti u paktove i učestvovati u akcijama protiv drugih naroda, kao što su neki drugi učestvovali u akcijama protiv nje, nakon čega je dobio veliki aplauz prisutnih.

On je rekao da će kao predsednik nastojati da promeni "sebe, i Srbiju i u tome ohrabri i svakog njenog gradjanina, taman toliko da Srbija postane bolja, jača, bogatija i srećnija zemlja, a svi zadovoljniji i ostvareniji ljudi".

Vučić je dodao da to zna da izgradnja takvog bogatijeg i srećnijeg društva nije posao jedne generacije, ali da neko taj posao mora da počne.
"Neko mora da iskorači, preuzme na sebe taj, prvi, zalet u budućnost, prvi skok preko opasne provalije, i da taj neko, u svemu tome, nema prava da se bavi ni svojom sudbinom, niti bili kakvom ličnom koristi, već ima da podnese vrlo svesnu žrtvu, za narod i za državu", rekao je Vučić.

On je rekao da je za uspešniju zemlju potrebno zajedništvo u istom cilju, oslobodjeno dnevnih, partijskih, ideoloških i bilo kojih drugih razlika.

"Ja ću, svom svojom snagom, raditi na tom zajedništvu. Na zajedništvu i jedinstvu onih koji vole Srbiju, onih kojima je Srbija preča i od ličnih i od partijskih interesa. Tražiću zajedništvo, svakoga dana, zahtevaću ga i boriću se za njega. Podeljena i interesima razdrobljena Srbija ne može da stigne nigde", rekao je Vučić.

Govoreći o regionu, on je rekao da je njegova poruka svima da stvaraju poslove, jer poslovi stvaraju decu i pružaju novu šansu.

"Dosta smo se sahranjivali po Balkanu, vreme je da se radjamo... Dosta, gotovo sve, svi zajedno, na zapadnom Balkanu smo porušili, vreme je da izgradimo", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da ne treba da bude sumnje u evropski put Srbije i želju da se izgradi demokratsko društvo i nastave dobri odnosi sa Rusijom i Kinom.

"Mi gradjani Srbije i državno rukovodstvo, tvrdoglavo čuvamo i gradimo prijateljstvo sa ruskim narodom i njegovim rukovodstvom", rekao je Vučić, što je pozdravljeno aplauzom u kojem je učestvovao i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

On je čak rekao i da je "odavno sve političke ambicije iživeo oborio sve izborne rekorde i da nema više šta da dohvat na tom nebu", a da želi da diže Srbiju "sprat po sprat", da je podigne dovoljno visoko i stabilno, da posle njega neki mogu "da odu u neslućene visine".
Vučić je, takodje, zahvalio odlazećem predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na tome što je imao hrabrosti da podrži ispravne odluke Vlade koju je on vodio.

"Posebno, hoću da odam priznanje predsedniku Nikoliću, ne kurtoazno, već zbog toga što je imao hrabrosti da podrži najteže, ali jedine celishodne mere koje je Vlada preduzimala na putu", rekao je Vučić, koji je zahvalio i ostalim predsednicima države.

Vučić je rekao da je Srbija 1217. postala medjunarodno priznata država, 1817. dobila autonomiju posle vekova ropstva, a da se danas, 2017. godine, "verovatno se ništa tako veliko i značajno nije desilo, osim jedne stvari".

"Srbija je dobila predsednika koji će za nju da se bori, svim srcem svom snagom i energijom", rekao je Vučić.

Poslanici Demokratske stranke napustili su salu kada je Vučić počeo da govori.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.