AAA

POLITIKA | 31.05.2017 19:10 > 31.05 22:09

Beograd: Protestna šetnja protiv režima Aleksandra Vučića


Predvodjeni dobošarima i transparentom na kome piše "Ujedinjeni protiv diktature", učesnici protesta protiv "autokratskog režima Aleksandra Vučića" krenuli su oko 18.40 sa Trga Republike u šetnju centralnim ulicama Beograda.

Saobraćaj na Terazijama je zatvoren a učesnici šetnje nose transparente na kojima piše "Car je go", "Aleka za maršala", "Sloboda medijima", "Narod ne zaboravlja", "Ujedinjeni protiv diktature" kao i zastave Srbije i Pokreta slobodnih gradjana.

Medju okupljenima su i predsednik Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković, lideri pokreta Dosta je bilo i Dveri, Saša Radulović i Boško Obradović, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, kandidat na izborima za predsednika Srbije Vuk Jeremić, lider Pokreta za zdravu Srbiju Milan Stamatović, bivša predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić, kao i brojni poslanici Demokratske stranke.

Kako su novinarima uoči početka skupa kazali Saša Janković i Boris Tadić, današnje okupljanje na Trgu Republike predstavlja protest protiv "nedemokratskog i autokratskog režima".

"Danas smo videli navodnu inauguraciju koja nije pokazala ništa novo osim da je car promenio odelo. U Srbiji postoje dva puta, jedan u kome društvo vode Vučić i njegov SNS a to je put diktature i uništavanja slobode, a drugi je put slobode i demokratije za koji se zalažu ljudi koji su danas okupljeni na Trgu Republike", kazao je Janković.

Lider SDS-a i bivši predsednik Srbije Boris Tadić kazao je da mu je "čast" što je sa gradjanima i opozicionim liderima na Trgu Republike i ocenio da je "došlo vreme da se opozicija u Srbiji ujedini".

"Izbori za Beograd bi mogli biti prilika za ujedinjenje opozicije, št bi mogla biti prva pretpostavka kraja autokratskog režima Aleksandra Vučića", kazao je Tadić koji je poput Jankovića, izrazio očekivanje da će danas iskazano jedinstvo opozicije, biti gradjeno i u narednom periodu.

Skup protiče bez incidenata i bez vidljivog prisustva policije.

Uoči protesnog skupa, iz opoziconih stranaka su pozvali gradjane da se mirno "suprotstave političkom nasilju kojim Vučićev režim već pet godina unazadjuje Srbiju i urušava osnovne temelje demokratije u državi".

Protest su podržali i predstavnici Hrvatskog gradjanskog saveza, Šumadijske regije, Madjarskog pokreta, Novog Pokreta iz Novog Pazara i udruženja Protiv diktature.

Vučić je ranije danas i zvanično preuzeo dužnost predsednika Srbija.

Janković je u ponedeljak rekao Beti da će se, kada Vučić bude položio zakletvu za predsednika Srbije, desiti "poslednji čin uvodjenja diktature i otimanja države Srbije" i pozvao gradjane da se okupe na Trgu Republike.BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 3

RATIMIR BOŽE ZVANOG BRACO VOJVODIĆ01/06/2017 07:32

BRAĆA PO KANTI SESTRE PO ŠERPI KOMRADI PO MASKERADI DOBOŠ BIJE ZA SLOBODU SRBIJE HVALA TI DOBOŠU NA SLOBODI DAJ TAKVU SLOBODU OLOŠĐU

Pelin31/05/2017 21:10

iako slika govori vise od reci, ni time se niste posluzili

maxx31/05/2017 20:24

Nesto ne spominjete broj demonstranata. Ako Srbija ima blizu 8 milona stanovnika, a I prema rezultatima izbora, ispada da ovi demonstranti predstavljaju samo sebe ili veoma mali broj ljudi.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.