AAA

POLITIKA | 07.06.2017 14:55 > 07.06 15:00

Vučić: Dobro je da su Albanci konačno priznali da neće ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dobro da su kosovski Albanci konačno priznali da ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da je sada na Evropskoj uniji i SAD da kažu šta misle o tome. 

Prilikom posete Subotici, Vučić je rekao da "očigledno postoji nešto u vazduhu" na Balkanu ovih dana i da je zato prisutna "verbalna histerija".

"To da neće ZSO, dobro je da su to konačno javno rekli, jer mi to vidimo četiri godine. Kada smo branili Briselski sporazum, znali smo da je u interesu gradjana Srbije", rekao je Vučić i ocenio da su kosovski Albanci obmanjivali i svoju javnosti i medjunarodnu zajednicu kada su obećavali da će omogućiti formiranje ZSO. 

On je dodao da su te izjave iznenadjujuće i preteće, ali da će Srbija da na to odgovori spokojno. 

Kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da zvanična Priština neće sprovesti Sporazum O ZSO jer je Ustavni sud Kosova odlučio da taj sporazum nije u duhu sa Ustavom. On je, takodje, rekao da Vučić i Ivica Dačić treba da upute Prištini izvinjenje zbog zločina koji su činjeni na Kosovu.

Vučić je rekao da on nije počinio nijedna zločin nigde pa ni na Kosovu i pozvao Haradinaja da kaže i predstavi dokaze ako smatra da nije tako. 

"Zločine nisam činio ja, nego on. On i njegovi ljudi su silovali žene, i Srpkinje i Albanke i Romkinje. Ubijali ih, odsecali im glave i bacali u reke. Ne znam o čemu govori čovek", rekao je Vučić i dodao da nije čudno da zločinac pokušava da opravda svoje postupke prebacivanjem krivice na drugog. 

Komentarišući tvrdnje kosovskog predsednika Hašima Tačija da vojska Kosova nije opasnost za region već rusko naoružavanje Srbije, Vučić je rekao da postoji opšti trend da se Srbiji komanduje šta treba da uradi a šta ne, i da svi imaju stav i mišljenje na tu temu. 

"Ali, čekajte ljudi, prvo ste govorili da su to kante. To sam čitao i u srpskim i u drugim medijima. Što vas to brine ako su kante? Odakle vam pravo da odlučujete šta će suverena zemlja da radi i čime će da se naoružava", rekao je Vučić i dodao da je na zapadu najlakše prodati neku priču ako kažete da iza toga stoje Rusi. 

Upitan da prokomonetariše izjavu predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija da će posle prevremenih parlamentarnih izbora 11. juna doći do ujedinjenja severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice i da Srbija više tamo neće postojati, Vučić je rekao da je Veselji opasan i da su opasni svi koji znaju šta će postojati a šta neće.

"Samo neka nastave tako. Mi smo mali da im se suprostavimo, oni su velesila. Molićemo sve u svetu da zaštitimo živote naših sunarodnika. Oni su jaki... ali na rečima. Na delima im neće biti dozvoljeno", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li će sa tim izjavama kosovskih Albanaca upoznati evropskog komesara Johanesa Hana, koji sutra počinje posetu Beogradu, Vučić je rekao da Han ne može da utiče na njih jer na njih utiču drugi centri moći.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.