AAA

POLITIKA | 08.06.2017 14:10

Odbor dao pozitivno mišljenje da Maja Gojković bude predsednik UO Agencije za zaštitu od zračenja

Administrativni odbor Skupštine Srbije odobrio je danas predsednici parlamenta Maji Gojković da uz poslaničku funkciju obavlja i funkciju predsednice Upravnog obora (UO) Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenje i nuklearnu sigurnost, čemu su se usprotivili poslanici opozicije ocenjujući da je takva odluka protivzakonita, kao i da Gojković nema potrebna znanja za taj posao.

Predstavnici vladajuće većine su na sednici skupštinskog odbora odbacili kritike opozicije, ističući da Maja Gojković ima odlične menadžerske sposobnosti koje su na mestu predsednika UO najpotrebnije.
Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da je Maja Gojković "apsolutni diletant" za te poslove i upitala članove odbora da li ima ikakvog smisla da Maja Gojković brine o nuklearnoj sigurnosti Srbije.

"Ne radi se ovde o sukobu interesa već o sukobu sa zdravim razumom, jer ona je kao i svi mi ovde apsolutni diletant", kazala je Jerkov i dodala da se kao gradjanin oseća nebezbedno jer će osoba koja nije stručna biti na čelu UO Agencije o zaštiti od jonizujućeg zračenje. 

Ona je ocenila da je za tu funkciju potrebno odredjeno znanje o radu Agencije, kao i da treba posvetiti tom poslu odredjeno vreme.

"Mislim da ona pored nedostaka znanja ima i nedostatak vremena", kazala je Jerkov.

Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković rekla je da je imenovanje Maje Gojković na tu funkciju potpuno pritivzakonito, ukazujući da se u Upravni odbor mogu birati lica koja su stručna za jednu ili više oblasti iz delokruga rada te agecnije.

"Ovo nije kurs šivenja pa da vi za šest meseci možete da savladate ovu oblast", rekla je Stamenković.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Nenad Konstatinović rekao je da ovakav predlog sramotan i da predstavlja urušavanje parlamenta.

"Predsednica skupštine je neko ko vodi najviše zakonodavno telo koje ima i kontrolnu ulogu Vlade Srbije. Maja Gojković ne može da obavlja nijednu drugu funkciju, pod jedan jer nema vremena, ona je i predsednica Odbora za prava deteta, Odbora za kulturu i šef delegacije u Interpalamentarnoj uniji i ona ne predstavlja samo Skupštinu već i državu, prima strane delegacije", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Maja Gojković ne može da obavlja drugu funkciju jer postoji i sukob interesa.

"Skupština bira Vladu pa ne može Vlada onda da postavi predsednicu Skupštine na čelo Upravnog odbora jedne vladine agencije", rekao je Konstatinović.

On je kazao i da nije svaki pravnik stručan za nuklearno pravo iako su pravnici poprilično svestrani.

Konstatinović je pitao i da li ovakvo postavljanje može da znači da možemo da očekujemo da će sutra i predsednik Republike da bude predsednik nekog upravnog odbora na predlog Vlade.

"Prkosi to ne samo zakonu već i zdravom razumu ovo je naša poslednja mogućnost da kažemo da ne može predsednik Skupštine da bude pred upravnog odbora neke vladine agencije", rekao je Konstatinović.  

Predsednik Administrativnog odbora i šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da Maja Gojković ispunjava neophodne uslove, da nije tačno da se krši zakon i da predsednik Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja mora da ima upravljačke, organizacione, administrativne, odnosno menadžerske sposobnosti koje ona poseduje.

"Biti predsednik Upravnog odbora ne znači baviti se neposredno usko stručnim poslovima koje agencija vrši, time se bavi zaposleni u agenciji ona podrazumeva odgovarajuće upravljačke odnosno menadžerske sposobnosti, a ne do tančina poznavanje nuklearne fizike i opasnosti od jonizujućih zračenja. Dakle reč je o menadžerskoj funkciji i mislim da ima sposobnost i ispunjava uslov da bude predsednica Upravnog odbora", rekao je Martinović.

On je podsetio i da je DS dok je bio na vlasti donosio "nelogične" odluke i da je tako Dušan Elezović, koji je  po zanimanju konobar, bio u Upravnom odboru Kliničkog centra Vojvodine a kasnije i Upravnom odboru NIS-a. 

"Kakve veze ima konobarisanje sa lečenjem ljudi", upitao je Martinović.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović rekao je poslanicima opozicije da po strani ostave te političke priče da li je neko sposoban ili nije, jer odbor treba samo da kaže ima li zakonskih smetnji da Maja Gojković bude imenovana ili ne.

Poslanica Socijalističke partije Srbije Stefana Miladinović je rekla da se slaže sa predlogom vlade i da Maja Gojković može doprineti radu Agencije na pravi način.

"Upravljanje i kontrola rada i pravne norme. To je ono što radi predsednik Upravnog odbora", kazala je ona i dodala da je, izmedju ostalog, u nadležnosti predsednika UO Agencije da vodi računa da li se sprovode javne nabavke kako treba i da li se sprovode pravne norme.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.