AAA

POLITIKA | 12.06.2017 17:50 > 12.06 17:55

Hlavsova: Snažno podržavamo nastavak dijaloga Beograda i Prištine


Češka ambasadorka u Srbiji Ivana Hlavsova izjavila je danas da Češka snažno podržava evropski put Srbije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se nada napretku u formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Hlavsova je u intervjuu za novinsku agenciju Beta ocenila da je politička i ekonomska saradnja Srbije i Češke na odličnom nivou i da su trendovi u ekonomskoj saradnji dve zemlje pozitivni, ali da uvek ima prostora za unapredjenje trgovine i investicija.

"Snažno podržavamo članstvo Srbije u EU. U prošlosti je i naša zemlja prošla kroz sličan proces, tako da vrlo dobro znamo koliko je ovo komplikovano pitanje. Podržavamo evropske integracije ne samo na političkom planu izjavama, već i nizom razvojnih i drugih projekata", rekla je ona.

Češka ambasadorka je naglasila da njena zemlja podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine, posredstvom Evropske unije (EU) i implementaciju sporazuma postignutih u Briselu, navodeći da je jedan od najvažniji sporazuma formiranje Zajednice srpskih opština.

"Bilo nam je drago kada smo pre nekoliko godina videli potpisivanje sporazuma u Briselu. Podržavamo primenu dogovora postignutih u Briselu. Osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu je poslednje veliko pitanje, ali i jedno od najvažnijih pitanja", rekla je ona.

Hlavsova je podsetila da su u Srbiji i na Kosovu nedavno održani izbori i izrazila nadu da će se posle kosovskih izbora politička situacija vratiti u normalu.

Prema njenim rečima, Berlinski proces je važan za produbljivanje ekonomske saradnje i povezivanja u regionu. Češka ambasadorka je kazala da novi plan za Zapadni Balkan koji je nemački ministar spoljnih poslova početkom juna agenda Belin plus, treba posmatrati kao koristan instrument u procesu pridruživanja, a ne kao zamenu za punopravno članstvo Srbije u EU.

"Češka formalno nije deo tog procesa, ali ga podržavamo, jer vidimo jasnu logiku u pružanju podrške ekonomskom razvoju, unapredjenu infrastrukture u regionu i povezivanju zemalja regiona", kazala je ona.

Hlasova je istakla da se proces pridruživanja Srbije EU nastavlja, izrazivši nadu da će do kraja juna biti otvorena nova poglavlja u prosecu evropskih integracija.

Ona je naglasila da su odnosi Srbije i Češke tradicionalno i istorijski veoma dobri, kao i da izmedju dve zemlje nema otvorenih pitanja, što je pozitivna baza za medjusobnu saradnju.

Odgovarajući na pitanje kako vidi Srbiju 2027. godine, češka ambasadorka je izrazila želju da će Srbija tada biti punopravna članica EU, partner u regionalnoj saradnji i zemlja koja je rešila otvorena pitanja s susedima.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.