AAA

POLITIKA | 15.06.2017 18:10 > 15.06 20:05

Ana Brnabić sedmi premijer od 2000. godine (VIDEO)


Ana Brnabić, koju je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio za mandatara za sastav nove vlade, biće sedmi premijer od demokratskih promena 2000. godine, a za proteklih 17 godina samo je Mirko Cvetković ostao sve četiri godine na čelu vlade.  

Prvi predsednik vlade bio je Zoran Djindjić koji je izabran 25. januara 2001. godine i na toj funkciji je ostao do 12. marta 2003. godine kada je ubijen.

Od 18. marta 2003. na čelu vlade bio je Zoran Živković.  

U martu 2004. godine izabrana je manjinska vlada sa Vojislavom Koštunicom na čelu. Koštunica je ponovo izabran za premijera i 2007. godine.

U julu 2008. Skupština Srbije izabrala je novu republičku vladu na čijem je čelu bio Mirko Cvetković koji je na tom mestu ostao do jula 2012. kada je Ivica Dačić izabran za premijera.

Dačić je predsednik Vlade bio do 27. aprila 2014, kada je ga je na tom mestu nasledio Aleksandar Vučić.

Vučić je ponovo izabran za premijera u avgustu 2016. i na tom mestu je ostao do 30. maja ove godine, kada je podneo ostavku zbog izbora za predsednika Srbije.

Predsednik je obrazlažući odluku rekao da Brnabić ima "stručne i lične kvalitete" i da je uveren da će da radi dobro.

On je rekao i da odluka nije bila laka, ali da je u skladu sa interesima Srbije i idejom da kandidat svojim radom i energijom treba da donese dobre rezultate za Srbiju i gradjane.

"Budući premijer mora da doprinese smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti. Neophodno je da se završe objekti javne namene. U oblastima od zdravstva do prosvete je neophodno da se mnogo toga uradi da bi reforme bile provedene. Neophodno je nastaviti kontinuitet sa politikom (dosadašnje) Vlade Srbije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

On je rekao da Srbija mora da ojača medjunarodnu poziciju i na istoku i na zapadu i ostvari bolju saradnju sa Rusijom, Kinom, SAD i drugim zemljama.

Vučić je rekao da izbor Brnabićke, koja je nestranački kandidat, nije poraz za Srpsku naprednu stranku (SNS), već njegova želja da nadje dobro rešenje.

"SPS će imati značajnu ulogu u Vladi. Imam ogromno poverenje u (predsednika SPS) Ivicu Dačića, kao i u sve ostale koalicione partnere", rekao je Vučić.

Upitan šta mu je Brnabić rekla, kada joj je saopštio da je novi mandatar, Vučić je rekao da mu je Brnabić rekla: "Hvala predsedniče, ili tako nešto kurtoazno".

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić koja je danas predložena za kandidata za predsednika Vlade, rodjena je 1975. godine u Beogradu.

Ima MBA diplomu iz marketinga s univerziteta Hul, u Engleskoj i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima medjunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije.

Izvršni je direktor Peksim fondacije od njenog osnivanja 2010, a pored toga, angažovana je u kompaniji Kontinental vind Serbija gde je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kao viši koordinator USAID-ovog programa za ekonomski razvoj opština i od tada saradjuje sa Izvršnom kancelarijom na jačanju kapaciteta.

Predsednica je Savetodavnog odbora Etno mreže nacionalnog proizvodjača rukotvorina koje obuhvata više od 500 žena iz svih krajeva Srbije, organizovanih zadruge ili udruženja, koja doprinose negovanju tradicije i starih zanata.

U 2013. je dobila priznanje "Biznis dama godine" u kategoriji društveno odgovorno poslovanje.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.