AAA

POLITIKA | 12.07.2017 12:50 > 12.07 12:52

Stamatović: Nepotreban državni dijalog o Kosovu

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović izjavio je danas da najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će pokrenuti državni dijalog o Kosovu predstavlja "oktroizaciju" Ustava Srbije i postepeni prelazak u fazu prosvećenog apsolutizma.

Stamatović je u pisanoj izjavi naveo da Vučić umesto da gura "državni dijalog" o predaji Kosova, mora da stane na čelo odbrane od "dalje okupacije i krčmljenja državnog i nacionalnog bogatstva".

On je upitao o čemu to Vučić želi da postigne "unutrašnji konsenzus o Kosovu" kada u Ustavu piše da je Kosovo i Metohija neodvojivi deo Srbije i da li je promena Ustava potrebna kako bi "teledirigovana skupštinska većina" izbacila Kosovo iz najvišeg pravnog akta i tako "ubrzala naše evrointegracije".

Stamatović je pitao i da li je Vučiću potrebno da zarad otvaranja nekog od poglavlja u pregovorima sa EU, Srbija odustane od 641.071 hektara kosovskometohijske zemlje koja je u vlasništvu države i gradjana Srbije, kao i Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije kazao je da se Vučić, još od formiranja svoje Srpske napredne strane, nikada nije izjasnio šta je državni prioritet Srbije "EU, po svaku cenu, pa i po cenu odricanja od Kosova, ili očuvanje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta po cenu neulaska u EU i slične evroatlantske asocijacije".

Vučić je u izjavi za Večernje novosti od ponedeljka rekao da će u septembru pokrenuti državni dijalog o Kosovu i da će na konsultacije pozvati sve parlamentarne stranke, predstavnike Srpske pravoslavne crve, organizacija civilnog društva, Srpske akademije nauka i umetnosti i druge relevantne društvene činioce.

Prema pisanju lista, cilj dijaloga je da se pronadje jedinstveno rešenje za kosovski problem.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.