AAA

POLITIKA | 13.07.2017 15:40 > 13.07 15:44

Izraelska ambasadorka: Veliki potencijali za privrednu saradnju Izraela i Srbije

Izraelska ambasadorka Alona Fišer-Kam izjavila je danas da i pored značajnog rasta u ekonomskoj saradnji Srbije i Izraela, postoji potencijali za mnogo snažnije povezivanje, posebno u poljoprivredi i turizmu.

U intervjuu agenciji Beta Fišer-Kam je rekla da je prošle godine broj izraelskih turista u Srbiji povećan za 60 odsto, ali da očekuje više svojih sunarodnika koji su pored Beograda sve više zainteresovani i za prirodu, kao i za jevrejsko nasledje u Srbiji.

Ona je rekla i da bi Izrael za Srbiju mogao biti model visokotehološkog razvoja, pošto su okolnosti u kojima je Izrael razvio visoku tehnologiju slične uslovima srpske privrede.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Izraela ambasadorka je rekla da su brojevi "istovremeno i ohrabrujući i obeshrabrujući".

"Obeshrabrujući, zato što bismo voleli da vidimo veće brojeve. Kada vidite same brojeve, potencijali su veći. Ohrabrujući su zato što su tendencije jasne. Govorimo o stalnom povećanju u procentima i apsolutnim brojevima u trgovini, investicijama i turizmu. Mada ti brojevi možda nisu toliko značajni, prošle godine smo videli stalno povećanje, zapravo drastično povećanje", rekla je ona.

Fišer-Kam je rekla da postoje veliki potencijali za saradnju u poljoprivrednoj tehnologiji, posebno u oblasti prerade voda. S druge strane, za izraelske potrošače su interesantni poljoprivredni proizvodi iz Srbije meso, mleko, voće...

Na pitanje, koja srpska roba ima mesto na izraelskom tržištu, Fišer-Kam je rekla da postoji važan izvoz nameštaja, drvnog materijala i mehaničkih uredjaja, dodajući da te oblasti treba dalje ispitati.

Ona je rekla da je Izrael ove godine prvi put učestvovao kao zemlja na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i da se nada još većem prisustvu sledeće godine. Dodala je da na ovogodišnjem najvećem sajmu poljoprivredne tehnologije u Izraelu očekuje goste iz Srbije koji mogu da se upoznaju s izraelskim proizvodima, inovacijama i znanjem u preradjivanju vode.

Fišer-Kam je podsetila da je premijerka Srbije Ana Brnabić u ekspozeu spomenula Izrael kao model zemlje koja je zasnovala privredu na visokoj tehnologiji.

"Mislim da Izrael može biti model za viskotehnološki razvoj, posebno kad je reč o stvaranju ekosistema. Zato što su okolnosti u kojima je Izrael razvio podršku visokoj tehnologiji prilično slične okolnostima i uslovima srpske privrede danas. Zato se mnogo može naučiti iz izraelskog modela kad je reč o inovacijama", rekla je Fišer-Kam.

Ona je dodala da je izraelska ambasada uključena u razvoj visoke tehnologije u Srbiji, navodeći da je organizovala nadmetanje start-apova u urbanim inovacijama i socijalnom preduzetništvu, i da će pobednik učestovati na najvećem izraelskom festivalu inovacija gde će imati priliku da se sastane s kolegama iz celog sveta i sretne s izraelskim biznismenima.

Fišer-Kam je rekla da su se izraelski tursti u početku koncentrisali uglavnom na vikend dolaske u Beograd, gde ih privlači noćni život i mentalitet. Vremenom su počeli da obraćaju pažnju na druge gradove, ali i prirodu i na druga mesta.

"Veoma smo zainteresovani za prirodu. Izraelski turisti vole prirodu, Srbija tu može da ponudi mnogo", rekla je ambasadora Izraela, dodajući da turiste iz njene zemlje takodje zanima jevrejsko nasledje u Srbiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.