AAA

POLITIKA | 14.07.2017 15:35

Debata: U Trstu napravljeni mali koraci bitni za Zapadni Balkan (VIDEO)

Samit zemalja Zapadnog Balkana u Trstu nije doneo spektakularne rezultate ali su učinjeni mali koraci, poput dogovora o Transportnoj zajednici, koji su jako bitni za region, ocenili su danas učesnici debate "Posle samita u Trstu".

Komentarišući rezultate skupa u Italiji, glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Beta Dragan Janjić ocenio je da je važno održavati takve inicijative.

Po njegovim rečima, političke elite u regionu su svesne da napretka u evrointegracijama nema bez medjusobne saradnje.

"Suštinski još nisu rešeni problemi da gradjani zemalja u regionu potpuno prhvate evropske standarde. Političke elite su te standarde prihvatile ali kako vidimo iz medija, postoje čak i velika antievropska očekivanja medju gradjanima regiona", rekao je Janjić.

Bivši ambasador Srbije u Hrvatskoj Radivoj Cvetićanin ocenio je da je samit u Trstu "izvesna stagnacija" u odnosu na prethodne skupove lidera regiona jer je na njemu bilo "mnogo više priča nego konkretnih stvari".

"Na samitu u Solunu 2003. godine sve je delovalo fascinantnije, bili su prisutni i jaki svetski igrači poput tadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera. Tada smo imali atmosferu zanosa i evropskog idealizma a sada ima više realizma i malih, konkretnih priča", ocenio je Cvetićanin.

Podsećajući da je 14 godina posle samita u Solunu jedino Hrvatska od zemalja regiona postala članica EU, Cvetićanin je ocenio i da se sama Unija promenila i da je doživela "dekadenciju".

Po rečima narodne poslanice Srpske napredne stranke Vesne Marković, Berlinski proces nije zamena već samo prečica za članstvo zemalja regiona u EU.

"Berlinski proces je prekretnica u odnosima na Zapadnom Balkanu. Stvorena je bolja atmosfera u regionu, usvojeni su sporazumi o osnivanju regionalne Kancelarije za mlade, o Fondu za Zapadni Balkan", kazala je Vesna Marković.

Predstavnik Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Simurdić ocenio je da je samit u Trstu bio "sadržinski najkvalitetniji u odnosu na prethodna tri skupa" lidera regiona.

"Osim sporazuma o Transportnoj zajednici, dogovoreno je i sedam velikih infrastrukturnih projekata vrednih više od 500 miliona evra. Važno je što se razgovaralo i o jedinstvenom ekonomskom području, kao nadogradnji postojećeg CEFTA sporazuma koja treba da doprinese ukrupnjavanju tržišta u regionu", kazao je Simurdić.

Panel diskusiju "Posle samita u Trstu" organizovali su Istraživačko-izdavački centar Demostat i Fondacija "Konrad Adenauer".


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.