AAA

POLITIKA | 21.07.2017 11:35 > 21.07 12:40

Srbija do kraja godine treba da usvoji ustavne promene


Srbija do kraja godine treba da usvoji ustavne promene koje treba da omoguće potpunu nezavisnost sudstva, zaključak je današnjeg okruglog stola o izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosudje.

Šefica pregovaračkog tima za pregovore Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević podsetila je da je akcionim planom za Poglavlje 23 koje se bavi pravosudjem predvidjeno da ustavne promene budu usvojene do kraja godine.

Ipak Miščević ističe da je bitnija suština od samih rokova.

"Transparentnost i inkluzivnost su glavne reči u tom procesu", rekla je Miščević i dodala da u procesu usvajanja ustavnih promena treba uključiti što više strana i društvenih segmenata.

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da Srbija treba da redefiniše odredbe koje se odnose na izbor sudija, njihovo razrešenje, kao i izbor presednika sudova, članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Buduće ustavne izmene treba da budu lepeza različitih mišljenja, rezultat političkog i društvenog koncenzusa, kazala je Kubrović i dodala da Srbija treba da bude prepoznata kao zemlja koja se pridržava načela nezavisnosti sudstva.

Ministarka je najavila da sledi javna debata i da je neophodna saglasnost Venecijanske komisije, a nakon toga i usvajanje u parlamentu.

Na današnjem skupu u Palati Srbija učestvovali su i brojni predstavnici nevladinih organizacija.

Vladina kancelarija za saradnju sa civilnim društvom dala je priliku do kraja juna da nevladine organizacije pošalju svoje predloge za ustavne izmene, pristiglo je 14 predloga koje je izradilo 16 nevladinih organizacija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.