AAA

POLITIKA | 26.07.2017 12:10

Ji: SAD će pomoći Zapadnom Balkanu u borbi protiv lošeg uticaja Rusije

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je da SAD ne žele da preuveličavaju širenje ruskog uticaja u regionu Zapadnog Balkana ali da će ostati oprezne i snažno angažovane u tom regionu.
"Preduzimamo korake da ojačamo zemlje Zapadnog Balkana u borbi protiv lošeg uticaja – bilo ruskog ili nekih drugih zemalja. Želimo da budemo sigurni da ni Rusiji niti bilo kom drugom akteru neće biti lako da utiče na spoljnu ili unutrašnju politiku na Balkanu", rekao je Ji u intervjuu za Glas Amerike.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju rekao je da bi "svaku demokratiju trebalo da zabrine rusko mešanje u Crnoj Gori".
"Ako Rusija želi, a to dokazi pokazuju, ne samo da se meša u izbore, već i da ruši demokratski izabranu vladu zemlje koja je nedavno postala članica NATO, onda i druge države na Balkanu treba da budu oprezne”, rekao je Ji govoreći o sudjenju organizatorima pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, od kojih su pojedini Rusi, koji su navodno planirali da ubiju premijera Mila Djukanovića i spreče Crnu Goru da se prikloni Zapadu.

Brajan Hojt Ji smatra da su nedavni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom, kao i predstojeća poseta Pensa Crnoj Gori potvrda posvećenosti nove administracije tom regionu.

On ipak dodaje da su demokratije na Zapadnom Balkanu i dalje krhke.

"Treba im naša podrška i to nam je jasno... Trudimo se da to obezbedimo, ali nam je neophodna politička volja druge strane, da se odupre korupciji, da se fokusira na rešavanje, a ne na politizaciju problema. Ako je partnerstvo iskreno sa obe strane, onda verujem da može i da uspe", rekao je.

Ji smatra i da lideri na Balkanu koji su spremni da sprovedu reforme u cilju evropskih integracija, mogu da onemoguće uticaje sa strane i ojačaju pozicije svojih zemalja kako bi slobodnije odlučivale o svojoj sudbini.

Američki diplomata rekao je još da su SAD u nekim pitanjima kao što je borba protiv terorizma saglasne sa Rusijom i nastaviće blisko da saradjuju.

"Ali, tamo gde Rusija i SAD nemaju isti interes, SAD će, kao što su već rekli i državni sekretar Tilerson i potpredsednik Pens, braniti interese i vrednosti koje zastupaju zajedno sa svojim saveznicima. To je ono što činimo", dodao je Ji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.