AAA

POLITIKA | 28.07.2017 17:25 > 28.07 17:58

Rakočević ponovo kandidat za Agenciju za borbu protiv korupcije

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas su Skupštini Srbije podneli zvanični predlog o kandidaturi novinara Živojina Rakočevića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

UNS i NUNS su teći put na to mesto predložili Rakočevića, koji je član Uprave UNS-a i novinar iz Gračanice.

Rakočević prošle nedelje nije dobio potrebnu skupštinsku većinu za izbor u Odbor, jer su se poslanici vladajućih partija uzdržala od glasanja za njega.

Od pet kandidata koji su se pred poslanicima našli prošlog četvrtka, 20. jula, samo kandidat novinarskih udruženja ostao je bez podrške većine, iako ju je prethodno imao kada je njegova kandidatura prošla nadležni Odbor za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović, upitan zašto su poslanici vladajuće većine promenili mišljenje, odgovorio je da ni UNS nije reagovao  na naslovnu stranu NIN-a i umrlicu za živog predsednika Srbije.

Rakočevića je u Narodnoj skupštini podržalo 15 poslanika, protiv je bilo troje, a jedna poslanica bila je uzdržana, dok većina od 143 poslanika nije glasala.

Rakočević je deset meseci ranije imao ubedljivu podršku u skupštinskom Odboru, a za njega je glasalo 13 od 16 prisutnih članova ovog Odbora, medju kojima je bio i Martinović.

Prvi put novinarska udruženja predložila su Rakočevića avgusta 2015. godine, a svoj predlog ponovila su i avgusta 2016. godine, jer su u medjuvremenu održani parlamentarni izbori u Srbiji.

Nadležni skupštinski odbor Rakočević je prošao u septembru 2016. godine, a poslanici vladajućih partija nisu ga u Skupštini podržali 20. jula ove godine.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije predvidja da jedan od devet članova Odbora bude izabran na zajednički predlog novinarskih udruženja. Odbor upravlja Agencijom i među ovlašćenjima ovog organa je i izbor direktora Agencije.

Mesto člana koji predstavlja novinarska udruženja u Odboru Agencije za borbu protiv korupcije upražnjeno je više od četiri godine.

Živojin Rakočević je dugogodišnji član Uprave UNS-a, izveštač i komentator "Politike" sa Kosova i Metohije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.