AAA

POLITIKA | 04.08.2017 12:20

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd Vučiću poslala finansijske izveštaje

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd danas je na adresu predsednika Srbije Aleksandra Vučića poslala pregled donacija gradjana kojima su se finansirane aktivnosti te inicijative u poslednjih godinu dana.

Inicijativa je podsetila na nedavnu najavu predsednika Vučića da će izneti dokaze o navodnim milionima evra koje su iz inostranstva poslate za kampanju o Savamali. Tim povodom, očekuju i javno izvinjenje Aleksandra Vučića za, kako su ocenili, neistinite i zlonamerne tvrdnje.
U izveštaju o donacijama od 19. maja prošle do 19. maja ove godine, navodi se da je Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd sakupila ukupno 2.317.566 dinara od priloga gradjana, koji su utrošeni u organizaciju više od deset protesta, troškove brojnih drugih akcija, sudskih procesa i taksi.   

Na infografiku su prikazani anonimizirani podaci o svim uplatama preko računa, što je bilo oko 60 odsto od ukupnih donacija, dok je ostatak sakupljen u gotovini, uglavnom na samim protestima, navedeno je u saopštenju Inicijative ne da(vi)mo Beograd.  

Najčešći iznos koji su gradjani donirali iznosio je 1.000 dinara. Oko sto gradjana je donacije uplatilo više puta, a od 34 opštine u Srbiji sa kojih su stizale donacije, skoro petina je stigla iz opštine Novi Beograd.

Kako je navedeno, tvrdnje o uloženim sredstvima u "kampanju za destabilizovanje Srbije" kretale su se od 4,5 miliona u oktobru 2016, pa do poslednje izjave u kojoj Aleksandar Vučić tvrdi da je u proteste i pisanje o Savamali uloženo izmedju 35-40 miliona evra.

Inicijativa je ukazala i da se Vučić već dve nedelje nakon iznetih tvrdnji ne oglašava.

"Podsećamo ga na obećanje da će izaći u javnost sa svim informacijama o basnoslovnim iznosima, ali ga podsećamo i na odgovornost koju nosioci najviših javnih funkcija treba da imaju prema javno izrečenim optužbama i tvrdnjama", zaključuje se u saopštenju Inicijative ne da(vi)mo Beograd. 

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.