AAA

POLITIKA | 12.08.2017 15:10 > 12.08 17:25

Mekalister: Srbija će ući u EU kad za to bude spremna


Član spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas u Beogradu da će Srbija ući u Evropsku uniju kada za to bude spremna.

Mekalister je na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obećao nastavak podrške evropskom putu Srbije, ali je naglasio da on zavisi od napretka Srbije u otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja. 

Izvestilac je rekao da bi voleo da se nova poglavlja otvore što je pre moguće ali da to zavisi od država članica EU.

On je poručio srpskim vlastima da nastave sa reformama, pre svega u ekonomiji, vladavini prava i borbi protiv korupcije. Mekalister je izjavio da je pročitao ekspoze premijerke Ane Brnabić i da je zadovoljan napretkom Srbije, koja ima političku podršku i država članica EU i Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se dijalog Beograda i Prištine vodi i na predsedničkom i na nivou vlade da bi se sprovelo već dogovoreno i postigli drugi sporazumi.

Mekalister je rekao da je stabilnost u regionu suštinski značajna za ceo evropski kontinent i u tom smislu pozdravio politiku saradnje sa susedima koju vodi Vučić.
Izvestilac EP je naveo da žali zbog izlaska Velike Britanije iz EU, ali da očekuje da će Srbija i Crna Gora biti 28. i 29. članica EU.

On je dodao i da je Evropska unija nepotpuna bez Srbije i istakao da su Srbija i Crna Gora trenutnmo lideri u procesu pridruživanja Eu. 

Mekalister je najavio i da će krajem avgusta doći u novu posetu Srbiji.Vučić: Dobro sam razumeo šta Evropa zamera Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dobro razumeo šta Evropa zamera Srbiji, ali je i dodao da Srbija očekuje jasnu poruku od zemalja Evropske unije da računa na Srbiju, i da želja srpske vlade i gradjana da budu njen deo nije jednostrana.

"Očekujemo jasne poruke da EU računa na Srbiju, i da naša želja nije jednostrana, ni puka želja, već da je to želja članica EU", rekao je Vučić na konferenciji za novinare koju je održao u Vili Mir zajedno sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Vučić je rekao da je Mekalisteru ponovio da Srbija želi da trajno reši konflikte, da je čvrsto na evropskom putu, i da je jasno razumeo sve ono što EU zamera Srbiji.

"Dobro sam razumeo sve ono sto Evropa zamera Srbiji po pitanju različitih oblasti i poglavlja, na polju vladavine prava i rekao šta činimo da to izmenimo i popravimo", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sa Mekalisterom razgovarao o ekonomskom napretku Srbije, suficitu, šta Srbija treba da uradi na polju evrointegracija i unutrašnjem dijalogu o Kosovu koji je pokrenuo, a što je, kako je kasnije dodao,  zajedno sa odnosom prema Rusiji i vladavinom prava, ključno za evropski put Srbije.


U pregovorima sa EU kjučno pitanje Kosova

Predsednik Vučić izjavio je danas u Beogradu da samo Srbija u pregovorima sa Evropskom unijom ima i pregovačko poglavlje 35 koje se odnosi na Kosovo, da se to ne sme zaboraviti i da zato misli da je Srbiji potreban unutrašnji dijalog o Kosovu.

Vučić je posle razgovora sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom rekao da je ključno pitanje Kosova, a tek potom odnosi Srbije sa Rusijom, spoljna politika, vladavina prava i da će Srbija sa svim tim pitanjima morati da uhvati u koštac. 

"Ako me pitate od sve te vladavine prava oko čega me najviše boli glava, to je odnos Beograda i Prištine. Samo Srbija ima poglavlje 35. Nijedna druga zemlja ga nije imala, a ono se prožima kroz mnoga poglavlja, čak i kroz saobraćaj. To ljudi treba da znaju. Zato nam je potreban unutrašnji dijalog. Bez toga nema pomaka", rekao je Vučić, dodjući da je "lekovito i važno" da gradjani to znaju.

"Srbija je na evropskom putu jer zelimo da pripadamo tom društvu. Znamo da imamo teskoće koje druge zemlje nisu imale, nikome se takva pitanja ne postavljaju kao nama o Kosovu, to smo znali, to nije novost. Ne bismo smeli to da zaboravimo", rekao je Vučić.

Od je dodao da u procesu pridruživanja EU ni o saobraćaju ne može da se razgovara, a da se ne govori o poglavlju 35.

"Da li će razlog da bude da je Vučić lud ili da ne valja ovo ili ono, to je već druga stvar. Možete da nadjete 500 razloga kojima ćete nešto da opravdate, suštinski razlog je Kosovo", kazao je Vučić.

Dodao je da je on "običan mali političar sa Balkana" i da nije optimista kada je reč o dijalogu sa Kosovom.

"Za razliku od mnogih albanskih političara mi smo spremni da razgovaramo o kompromisu i to o stvarnom kompromisu, a ne o tome kako nešto treba da zvuči pred zapadnim političarima i šta je to što njima treba da prodate, a šta je to za unutrašnju javnost", kazao je Vučić.Razmišljao sam o odlasku u Guču sa Mekalisterom

Vučić je potvrdio novinarima da je razmišljao da sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom većeras ide na sabor trubača u Guču, ali da je to ostavio za neki naredni put. "Verovatno nećemo ići u Guču, razmišljao sam o tome, imaćemo radnu večeru. Neki naredi put ćemo naći više vremena za zabavu", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Mekalisterom na pitanje da li su tačni navodi da će večeras otići na 57. Dragačevski sabor trubača.

Predsednik je poručio svima koji su od toga nameravali da prave lep dogadjaj da to ostave za naredni put.

"Kada bude bolje vreme sledeće godine onda ćemo da idemo u Guču", rekao je Vučić.

Vučič je rekao i da nije planirao da ide na odmor iako, kako je rekao, zna "da svi žele da ga se oslobode".

"U popodnevnim satima nemam koga da srećem. Ne dolaze gosti iz inostranstva, a malo ko je i u zemlji. Sve obaveze završavam od sedam do 16, najduže 17 časova. Imam dosta vremena da se odmaram i mnogo čitam. Nisam ništa posebno planirao", rekao je Vučić.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.