AAA

POLITIKA | 16.08.2017 16:25 > 16.08 19:44

Dačić: Ne može se izvršiti secesija i reći da ne treba više govoriti o tome

  • Foto: YouTube
  • Foto: YouTube

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas ambasadorima UN u Njujorku da nije dovoljno izvršiti secesiju Kosova i reći da ne treba više govoriti o tome, i dodao da srpske žrtve traže pravdu kao i sve druge žrtve.

"Ako neko misli da je situacija rešena mislim da živite u dubokoj zabludi. Ako neko misli da je dovoljno da neko izvrši jednostranu secesiju da je problem rešen, zaboravili ste istoriju i sve što ste radili na Balkanu", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o Kosovu.
Dačić je upitao ambasadore "da li će neko ikada u sedištu UN spomenuti više od 200.000 proteranih Srba, od kojih se vratilo 1,9 odsto" i da li misle da je dovoljno "izvršiti secesiju i reći da ne treba više govoriti o tome".

"Vi se ovde predstavljete kao nosioci maslinove grančice i Nobelove nagrade za mir... Nemojte da govorite kao da se nije desilo proterivanje Srba sa Kosova", rekao je Dačić.

Govoreći pred predstavnicima članica UN, Dačić je rekao da oni jesu velike sile, ali da su "ovim duboko pogodili srpski narod i srpske žrtve koje traže pravdu kao i sve druge žrtve".

Dačić je rekao da Srbija sigurno neće izazivati ratove, dodajući da "uostalom najviše Albanaca sa Kosova ratuje za ISIL (Islamsku državu)".

On je rekao i da pri raspravi o ovoj temi treba imati u vidu da Srbija i dalje plaća kosovske kredite iz vremena Jugoslavije, upitavši zašto se Kosovo ne buni zbog toga i da kaže: "Ne želimo da plaćate naše kredite".

Govoreći o izlaganju kosovske ambasadorke Vljore Čitaku, Dačić je rekao da je ona uvredila sednicu Saveta bezbednosti rekavši da je to "šarada", dok je on govorio o preciznim podacima.

Dačić je takodje rekao da ga brine to što su SAD, Velika Britanija i Francuska usaglasile stav sa Kosovom o potrebi okončanja Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK).

"Kada je tako dobra situacija sa Kosovom, zašto su sad odbile 41 zahtev za vize gradjana Kosova? Pa zašto beže ljudi sa Kosova i idu balkanskom rutom", upitao je Dačić.

Ambasadori u UN zatražili da Priština i Beograd što pre nastave dijalog

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN danas su na sednici posvećenoj Kosovu ocenili da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine ključna za stabilnost regiona i pozvali lidere obe strane da nastave dijalog.

Učesnici rasprave pozdravili su uspešno održavanje izbora na Kosovu i pozvali političke lidere da što pre formiraju vladu i nastave sa radom.

Na sednici na kojoj je predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, navedeno je da je na Kosovu važno uspostaviti Zajednicu srpskih opština, što je označeno kao "ključan element" dogovora iz Brisela.

Ambasadorka SAD je pozvala lidere da nastave sa sprovodjenjem "koraka koji su potrebni u procesu normalizacije" i da nastave dijalog.

Ona je zatražila da se smanji i naposletku okonča Misija UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK), navodeći da redovni izveštaj generalnog sekretara treba da bude predstavljen na šest ili više meseci, a ne na tri meseca.

"Teško je opravdati nastavak Misije. Postigli smo ciljeve na Kosovu i vreme je da se povučemo", izjavila je predstavnica SAD i dodala da će Vašington podržati članstvo Kosova u svim medjunarodnim organizacijama, uključujući UN i Interpol.

Američka predstavnica je čestitala na, kako je navela, uspešno održanim i mirnim, demokratskim izborima na Kosovu, i pozvala zemlje članice koje to do sada nisu učinile da priznaju nezavisnost Kosova.

Predstavnik Rusije u Savetu UN rekao je da na Kosovu i dalje postoje duboki problemi koji traže hitna rešenja, tako da nema osnova za proredjivanje izveštaja generalnog sekretara o situaciji na terenu.

To pokazuje, dodao je, činjenica da političke grupe na Kosovu još nisu uspele da formiraju vladu i to što ne uspevaju da ispune obećanja data u okviru briselskog dijaloga.

Rusija je "kategorično protiv ukidanja misije UN na Kosovu", rekao je ruski predstavnik i dodao da UNMIK ostaje "suštinski instrument medjunarodnog nadzora" u srpskoj pokrajini.

Ruski predstavnik je rekao da politika Prištine da izgradi multietničko društvo nije uspela, da "kosovski projekat nastavlja da propada" i da postoji ozbiljna zabrinutost za situaciju o oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, kao i zbog širenja radikalizma i terorizma.

Povodom optužbi da Rusija u regionu Zapadnog Balkana "prekraja granice", ruski predstavnik je rekao da su to "apsurdne laži".

"Danas je popularno da se Rusija optužuje bez ikakvih dokaza i to se zove kleveta", rekao je predstavnik Rusije i dodao da Moskva na to gleda kao na pokušaje da se podriju tradicionalni prijateljski odnosi Rusije i zemalja Zapadnog Balkana.

"Naša politika u regionu zasnovana je na poštovanju partnera i njihovih interesa", dodao je.

Predstavnik Kine u Savetu bezbednosti UN pozvao je Beograd i Prištinu da nastave dijalog, primene postignute dogovore i da rade na izgradnji medjusobnog poverenja.

"Nadamo se da će dve strane ostati posvećene traženju političkog rešenja", rekao je kineski ambasador i pozvao na izbegavanje retorike i aktivnosti koji mogu izazvati veće tenzije i ugroziti stabilnost u regionu.

Kina, dodao je, smatra da UNMIK, EULEKS i KFOR treba da nastave da rade na terenu na Kosovu i da imaju pozitivnu i konstruktivnu ulogu.

Bezbednosna situacija na Kosovu je, prema njegovom mišljenju, relativno mirna, ali i dalje postoje kompleksni problemi.

Predstavnik Velike Britanije ocenio je da su na Kosovu održavni "fer i slobodni izbori" i da je velika većina gradjana uspela da mirno glasa, uprkos izveštajima o pojedinim slučajevima zastrašivanja i nasilja na biralištima.

Pozvao je kosovske lidere da brzo formiraju vladu i "vrate zemlju na put ka EU".

Britanski ambasador je izjavio da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine od suštinske važnosti i za Kosovo i Srbiju i da je to jedini put ka normalizaciji "odnosa dve nezavisne države".

"Linije na mapi su fiksirane i neće biti promenjene", istakao je on i dodao da će London podržati Kosovo u nastojanjima da postane član medjunarodnih zajednica, uključujući Interpol.

Ocenivši da je u protekla tri meseca situacija na terenu bila mirna, britanski predstavnik je ocenio da je "vreme da se smanji misija UN, a ne da raste" i da se prorede sastanci Saveta bezbednosti posvećeni Kosovu.

Francuska ambasadorka je izjavila da je nacionalistička retorika opasna za stabilnost regiona i da je važno što pre sprovesti dogovore iz Brisela, čiji je, kako je navela, ključni element uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

"EU je jasna prema Prištini i Beogradu evrointegracije zavise od normalizacije odnosa", rekla je ona.

Pozdravila je nedavno održane izbore na Kosovu za koje je rekla da predstavljaju "pokazatelj izgradnje demokratskog društva" i "unapredjenje izbornog sistema" na Kosovu.

Prema njenim rečima, važno je da kosovska vlada sprovodi reforme važne za razvoj, ali i da se nadju kompromisna rešenja sa opozicijom.

Italijanski ambasador je izjavio da je Italija posvećena zemljama koje su izabrale evropski put, dodajući da je to pokazao i nedavno održan samit u Trstu.

On je ocenio da je normalizacija odnosa Prištine i Beograda ključna za stabilnost i prosperitet celog regiona, i pozvao obe strane da primene postignute dogovore, a naročito dogovor o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Prema njegovom mišljenju, vreme je da se napravi procena Misije UN na Kosovu u cilju prilagodjavanja situaciji na terenu.

Smanjenje Misije UN na Kosovu podržao je i predstavnik Japana, ocenivši da se treba prilagoditi novim okolnostima i da je podnošenje izveštaja na šest meseci "više nego dovoljno".

Ambasadorka Švedske je ocenila da je u odnosima Beograda i Prištine uspostavljen napredak, skoro dve decenije od konflikta i pozvala kosovsku vladu da nastavi da sprovodi reforme za dobrobit naroda.

Predstavnik Ukrajine pozvao je kosovske lidere da postignu dogovor o formiranju vlade i da pokažu jedinstvo i spremnost da se suoče sa izazovima, kao što su vladavina prava i odnos sa Srbijom.

Tanin: Što pre nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef misije UNMIK na Kosovu Zahir Tanin ocenio je danas da je briselski dijalog usporen političkim procesima u Beogradu i Prištini i da ga treba što pre nastaviti, a Kosovo je pozvao da bude "ozbiljno i odgovorno".

Tanin je na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se razmatra izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o Kosovu rekao da je sprovodjenje postignutih sporazuma bilo nepotpuno i da treba izgraditi medjusobno poverenje.

Tanin je u obraćanju članicama Saveta bezbednosti video linkom ukazao na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu kao pokušaj da se izbegne da se taj problem prenese na sledeću generaciju.

Dodao je da je o ideji o unutrašnjem dijalogu razgovarao s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem tokom posete Srbiji prošle sedmice.

Ocenivši da je rešavanje kosovskog pitanja proces koji zahteva "teške, često bolne" kompromise, Tanin je rekao da treba naći trajno i održivo rešenje koje je u interesu svih.

"Potrebno je snažno liderstvo svih uključenih strana ako želimo trajan mir u regionu Zapadnog Balkana", rekao je Tanin, ocenivši da je stabilnost na Kosovu važna za stabilnost u celom regionu i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Političko pomirenje mora biti praćeno i društvenim pomirenjem, a prevazilaženje nepoverenja dve strane je dugoročan proces, rekao je Tanin i dodao da su "mnogi nerešeni slučajevi nestalih s Kosova i dalje ozbiljna prepreka suštinskom pomirenju".

Tanin je rekao da je prethodnim tromesečjem dominiralo održavanje ranih opštih izbora na Kosovu, a potom i pregovori o formiranju nove vlade.

Povodom parlamentarnih izbora na Kosovu 11. jula, Tanin je rekao da je posle tri meseca predizborne kampanje i postizborne neizvesnosti važno da Kosovo krene napred ozbiljno i odgovorno, a da medjunarodna zajednica i svi partneri treba da daju podršku i doprinesu stabilnosti.

Izbori su, ocenio je Tanin, bili "generalno slobodni, pošteni i konkurentni, uprkos vrlo kratkom vremenu pripreme i kampanji".

Osvrnuvši se na samit lidera zemalja Zapadnog Balkana u Trstu, Tanin je rekao da je regionalna saradnja na svim nivoima važna za evropsku integraciju svih zemalja.

Tanin je rekao da će Misija UN na Kosovu nastaviti da radi na unapredjenju odnosa medju zajednicama na terenu i da će i dalje pokretati inicijative kao što je bila prva UN omladinska skupština Kosova gde je prisustvovalo više od 140 mladih lidera, od kojih je 60 odsto žena, koje su predstavljale sve kosovske etničke zajednice.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u Izveštaju o aktivnostima Unmika i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula ocenio da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima i pozvao je obe strane da ožive taj proces.

Dačić: Beograd posvećen dijalogu s Prištinom za obostrano prihvatljiva rešenja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da Srbija nastavlja da konstruktivno učestvuje u dijalogu Beograd-Priština s ciljem rešavanja otvorenih pitanja u statusno neutralnom okviru i doprinosa stabilizaciji prilika i stvaranju uslova za nesmetani napredak regiona Zapadnog Balkana ka članstvu u EU.

Dačić je na Sednici Saveta bezbednost UN o radu Unmika rekao da je Beograd posvećena dijalogu s Prištinom, ali da je ključno da on bude zasnovan na obostrano prihvatljivim rešenjima za sva otvorena pitanja, bez prejudiciranja budućeg statusa Kosova.

Šef srpske diplomatije je optužio Prištinu da ometa dijalog zahtevima da dobije članstvo u medjunarodnim organizacijama kao što su Unesko i Interpol.

Dačić je u govoru dostavljenom agenciji Beta rekao da Savet bezbednosti treba da nastavi dosadašnji tempo sednica i izveštavanja o Kosovu i Unmiku na tri meseca, a ne da se to proredi kako to traže Kosovo i zapadne zemlje.

On je rekao da je za nesmetano sprovodjenje mandata Unmika i podrške dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, "nastavak kvartalnog održavanja sednica Saveta bezbednost na ovu temu od ključnog značaja", jer tromesečni izveštaji i vidljivije prisustvo Unmika može imati samo pozitivan uticaj na jačanje poverenja i spremnosti srpskog i drugog nealbanskog stanovništva da se uključi u procese inicirane Briselskim dijalogom.

Dačić je rekao da je prethodni period obeležen izborima kada su bili uočljivi pritisci i zastrašivanje srpske zajednice, praćeni ugrožavanjem bezbednosti njenih pripadnika, "s ciljem da se razbije jedinstvo srpskog glasačkog korpusa".

"Ova praksa nije u dovoljnoj meri ilustrovana u izveštaju pred nama. Uprkos tome, mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da uspeh koji je Srpska lista ostvarila na izborima predstavlja potvrdu političkog jedinstva Srba na Kosovu i Metohiji i garant kontinuiteta konstruktivne politike kada se radi o odbrani njihovih interesa", rekao je Dačić.

On je ocenio da zastoj u formiranju prištinskih institucija predstavlja razlog za zabrinutost, naročito kada je u pitanju nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali da "posebno brine javno obraćanje Ramuša Haradinaja, jednog od kandidata za premijera Kosova" kada je "obraćajući se 'neprijatelju Srbiji'" pretio da će im biti uradjeno gore nego što je bilo pre.

Dačić je rekao da medjunarodna zajednica i pravosudne institucije na Kosovu "ne smeju ostati nemi pred ovakvim govorom mržnje i pretnjama novim etničkim čišćenjem preostalih Srba".

"Kao i u prethodnom izveštaju generalnog sekretara, i ovom prilikom podseća se na zapaljive izjave albanskih političkih lidera o stvaranju tzv. 'velike Albanije' koje dodatno ugrožavaju proces pomirenja i normalizacije odnosa. Pomenute pretnje, te neprihvatljivi jednostrani akti Prištine i uslovaljavanja, poput rezolucije o prekidu dijaloga uz dovodjenje u vezu nastavka dijaloga sa sudbinom osoba koje se terete za najmonstruoznije zločine nad srpskim stanovništvom, imaju za cilj podizanje tenzija i odlaganje ispunjenja obaveza u skladu sa već postignutim dogovorima", rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija pozdravlja svaki podsticaj medjunarodne zajednice za obnavljanje dijaloga, poput poziva generalnog sekretara obema stranama da se vrate dijalogu i daju novi podsticaj procesu, ali i ocenio da se "suštinski time relativizuje odgovornost prištinske strane koja je bila ta koja je jednostrano prekinula dijalog".

"Uprkos brojnim preprekama i izazovima, Beograd nastavlja da konstruktivno, odgovorno i posvećeno učestvuje u dijalogu, sa ciljem rešavanja otvorenih pitanja u statusno neutralnom okviru i doprinosa stabilizaciji prilika i stvaranju uslova za nesmetani napredak regiona Zapadnog Balkana ka članstvu u EU", rekao je Dačić.

On je rekao da se u izveštaj generalnog sekretara konstatuje ograničen napredak u okviru tehničkog aspekta dijaloga, pri čemu se izdvaja implementacija dogovora o telekomunikacijama, gde je srpska strana demonstrirala spremnost za dosledno sprovodjenje preuzetih obaveza, ali da i dalje nema napretka u sprovodjenju  dogovora o Zajednici srpskih opština (ZSO) i pravosudju, iako je dogovor o ZSO centralni deo Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa i ključno pitanje za opstanak srpskog naroda na Kosovu.

"Istinskog pomirenja ne može biti bez procesuiranja svih zločina, bez izuzetka, kao i bez spremnosti za suočavanje sa odgovornošću za ratne zločine u sopstvenim redovima. Činjenica da još uvek nema nijednog pravosnažno osudjenog za oko 1.000 ubijenih Srba u periodu posle završetka sukoba do danas jasno svedoči da pravosudje na Kosovu i Metohiji nije u stanju da obavi taj posao", reka je Dačić.

On je rekao da demokratija podrazumeva otklon od zločina i organizovanog kriminala, u čemu nezavisno pravosudje ima ključnu ulogu, ali da pravosudje na Kosovu "dokazuje da je orudje u službi onih koji bi trebalo da se prvi nađu na njegovom udaru".

"Dok god se ulicama kosovskih gradova i sela slobodno budu šetali šefovi kriminalnih i paravojnih klanova, demokratizacija i multietničnost kosovskog društva će nastaviti da budu samo mrtvo slovo na papiru. Zajednička evropska budućnost se može graditi samo na temeljima istinskog otklona od zločinačkog nasledja ko god bili vinovnici i ko god bile žrtve", rekao je Dačić.

On je rekao da je "institucionalno kršenje prava izraženo i u domenu zaštite srpskog kulturnog i verskog nasledja" na Kosovu i da su u svetu oštećenja, rušenja i paljenja spomenika srpske kulturne i verske baštine neshvatljive najave Prištine o mogućem obnavljanju zahteva Kosova za članstvo u Unesku.

"Ukazujem ponovo da takvi jednostrani potezi predstavljaju kršenje Povelje UN i važeće rezolucije SB UN 1244 (1999), kao i da nastojanja Prištine u pravcu ostvarivanja članstva u različitim medjunarodnim organizacijama imaju negativan uticaj na dalji tok dijaloga koji se nalazi u osetljivoj fazi", rekao je Dačić i naveo da je poslednji takav primer zahtev Kosova za članstvo u Interpolu.

Dačić je rekao da pozitivni rezultati dijaloga pokazuju da on nema alternativu, ali i da je neophodno snažnije liderstvo posredničke strane u obezbedjivanju primene do sada postignutih dogovora.

Iskazana posvećenost otpočinjanju nove faze dijaloga na najvišem nivou i davanje novog podsticaja dijalogu zahtevaće iskrenu opredeljenost obeju strana za postizanje kompromisa, koja je do sada izostajala na strani Prištine, kao i promenu svesti tako da se svaki dogovor ne doživljava kao nečiji poraz, rekao je Dačić.

Čitaku zatražila prestanak mandata UNMIK-a

Ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vljora Čitaku zatražila je danas od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da ukine mandat svojoj misiji na Kosovu (UNMIK).

Ona je na sednici Saveta bezbednosti UN rekla da ne postoji potreba da misija UNMIK-a ostane na Kosovu, pošto nema nikakvu funkciju.

"Danas posle 18 godina ovde smo zbog ove rezolucije (1244) koja ne zahteva od generalnog sekretara da svaka tri meseca prima izveštaje UNMIK-a. Treba da budemo realni i da okončamo mandat UNMIK-a. Nema nikakve potrebe za UNMIK-om jer on nema nikakvu funkciju sem nekih izmišljenih inicijativa", kazala je Čitaku.

Govoreći o formiranju institucija Kosova, ambasadorka Čitaku osvrnula se i na formiranje Vojske Kosova.

"Učinićemo sve napore da ubedimo i Srbe da je Vojska Kosova za dobrobit svih (gradjana Kosova)", navela je ona.

Čitaku je optužila Srbiju da nalazi različite načine da ne sprovodi sporazume koji su postignuti u Briselu i izmedju ostalog navela da Srbija stvara prepreke u gašenju paralelnih struktura na Kosovu i da je upravo Srbija ta koja podržava te strukture.

Odgovarajući na optužbe ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je bivša Oslobodilačka vojska Kosova teroristička organizacija, Čitaku je rekla da je OVK najuspešnija vojska u istoriji.

Ona je rekla da su se zločini Srbije na Kosovu odvijali pred očima sveta i da svaki pokušaj promene te istorije neće uspeti.

"Rat na Kosovu se dogodio pred očima sveta, pred očima ovog Saveta i zbog toga je svet odlučio da deluje", kazala je Čitaku i dodala da Sami Luštaku i Ramuš Haradinaj nisu otišli u Beograd da ratuju, već su se borili ispred svojih kuća da bi odbranili svoj narod.

Čitaku je rekla da Srbija ne može da promeni činjenicu da je Kosovo sada nezavisna i suverena država.

Na Dačićevu primedbu da je ona Albanka i da nema kosovske nacije, kosovska ambasadorka u SAD rekla je da to ne može dovesti u pitanje postojanje države Kosovo.

"Ovo sam čula mnogo puta. Sada pošto sam Albanka da li to znači da treba da idem u Albaniju. Kosovo pripada svima. Niko ne može da kaže da pošto sam Albanka ne mogu da živim na Kosovu. Mi smo vekovima živeli tu", navela je Čitaku.

Ona je rekla i da plan Martija Ahtisarija, koji je bio osnova za proglašavanje nezavisnosti Kosova, predstavlja bolan kompromis za Kosovo.

Govoreći o prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, Čitaku je kazala da su to bili najbolji do sada održani izbori na Kosovu i da je na njima zabeležen veliki odziv predstavnika srpske zajednice.

"Medjunarodni posmatrači su ocenili da su izbori ispunili medjunarodne standarde, sa izuzetkom severa Kosova gde su se srpski lideri suočavali s pritiskom i pretnjama koji su vrlo često dolazili od srpske države", rekla je ambasadorka Kosova u SAD.

Čitaku je dodala da je Kosovo dugo bilo korisnik bezbednosti, a da sada daje značajan doprinos regionalnoj bezbednosti.

"Izazovi s kojima se suočavamo su neograničeni i zahtevaju od nas da radimo zajedno. Kosovo ne sme da dozvoli da bude samo posmatrač, mi želimo da budemo aktivan učesnik i da damo konkretan doprinos", kazala je ona.

Čitaku: Priština će primeniti sve dogovore postignute u Briselu

Kosovska ambasadorka u SAD Vijora Čitaku izjavila je danas da će Priština primeniti sve dogovore postignute u Briselu, ali da normalizacija odnosa sa Beogradom ne može da bude jednostrana, dodajući da Srbija pokazuje "nekonstruktivan stav i stvara prepreke".

Na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o Kosovu, Čitaku je rekla da će na Kosovu biti uspostavljena Zajednica srpskih opština.

"Kosovo će primeniti sve dogovore postignute u Briselu, ali tokom proteklih nekoliko meseci suočili smo se sa nekontruktvnim stavom severnog suseda. Srbija je stvarala prepreke na regionalnim i medjunarodnim forumima. Kada govorimo o normalizaciji odnosa, ona ne može da bude jednostrana", rekla je Čitaku u Njujorku.

Govoreći o rezoluciji SB UN 1244, Čitaku je ukazala da ona ne predvidja tromesečni izveštaj generalnog sekretara.

Kosovska ambasadorka je kazala da se u rezoluciji govori o Jugoslaviji, zemlji koja više ne postoji, i dodala da su se vremena promenila.

Ona je ocenila da prisustvo misije UNMIK nije više potrebno, a da bi sredstva namenjena finansiranju te misije mogla da budu bolje usmerena.

Čitaku je pozvala zemlje članice UN da okončaju misiju UNMIK-a u vreme kada se, kako je navela, svet suočava sa krizama na svim kontinentima.

"Nepotrebno je dolazimo ovde ba debatu jer morate da rešavate prave izazove", rekla je Čitaku.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.