AAA

POLITIKA | 21.08.2017 11:50 > 21.08 12:00

Makfaks: Srbija ljuta, Makedonija predlagač za Kosovo u Unesku

Povlačenje osoblja ambasade Srbije u Skoplju na konsultacije u Beoggrad se povezuje sa odnosom Makedonije u vezi prijema Kosova u Unesko, javila je danas agencija Makfaks.

Makedonska agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je zvanični Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u Unesko, odnosno da će to predložiti kao tačku dnevnog reda.

"Razlog za povlačenje zvanično ne saopštavaju ni makedonska, ni sprska strana, ali kao što saznaje Makfaks, povezuje se s glasanjem za Kosovo u Unesku i pretnjama šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da će uzvratiti na eventualnu podršku Makedonije Kosovu, pa i da će preispitati priznavanje ustavnog imena zemlje", navela je ta privatna makedonska agencija.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije još nema zvaničnu informaciju iz Beograda zbog čega je Srbija povukla diplomate i zaposlene iz ambasade u Skoplju.

U tom ministarstvu su jutros rekli državnoj agencijiu MIA da uspostavljaju komunikacije sa srpskim ministarstvom radi utvrdjivanja činjenica za taj postupak.

Očekuje se da srpsko Ministarstvo spoljnih poslova oko podneva da zvanično objašnjenje.

U makedonskom ministarstvu spoljnih poslova rečeno je da, saglasno relevantnim odredbama Bečke konvencije, odgovarajuće institucije preuzimaju mere zaštite i bezbednosti ambasade Srbije u Skoplju.

Srpska ambasada je obavestila makedonsko ministarstvo da će osoblje biti povučeno na konsultacije u Beograd, uz molbu da makedonske vlasti pojačaju bezbednost ambasade u Skoplju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.