AAA

POLITIKA | 29.06.2015 18:35 > 29.06 21:09

Nikolić: Štetna rezolucija o Srebrenici, Srbi nisu genocidan narod

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da usvajanje rezolucije o Srebrenici što je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija inicirala Velika Britanija, neće doprineti pomirenju u regionu, niti će sprečiti da se zločini dese u budućnosti.

"Predsednik apeluje da prestanu verbalni sukobi i inicijative koje još više produbljuju ožiljke porodica stradalih i onemogućavaju pomirenje u regionu", navodi se u saopštenju kabineta predsednika.

Precizira se da Nikolić smatra da će usvajanje rezolucije imati negativan efekat, pošto će nezadovoljstvo porodica žrtava dodatno eskalirati.

Kako se navodi, zastrašujuća je nepravda da se Srbima uskraćuje pravo na iskazivanje poštovanja prema sopstvenim žrtvama, kao i pokušaji da se srpski narod označi kao genocidan.

"Poražavajući su pokušaji da se jedan narod označi kao genocidan. Srbi su narod koji je tokom dva svetska rata daleko više stradao od ostalih, koji je stradao i tokom sukoba u BiH. Da ne spominjemo bol naroda koji su pored srpskog bili žrtve, kao što su Jevreji, Jermeni, Romi, ako Srebrenica postane simbol genocida", navodi se u saopštenju.

Nikolić je reagovao i na izjavu predsedavajućeg predsedništva BiH Mladena Ivanića, da predsednik Srbije deli Srbe sa ove i one strane Drine, naglasivši da "ne postoji nijedan argument za takvu konstataciju".

"Predsednik Srbije poziva na jedinstvo svih relevantnih političkih činilaca da usmere svoje aktivnosti, bilo da se radi o izjavama, ili radnjama na postizanje kompromisa u interesu svih građana, pomirenja i mira u regionu. Predsednik je bio spreman da dođe u Sarajevo i sad je spreman da ode i u Srebrenicu da oda počast žrtvama strahovitog zločina", stoji u saopštenju.

Kako se navodi, Nikolić od Ivanića očekuje saradnju i razumevanje, a "navode o strogoći, ne želi da komentariše".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.