AAA

POLITIKA | 22.08.2017 16:20

Aleksandar Vučić po Ustavu Srbije (ni)je vrhovni komandat

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da u svojim govorima ističe da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vrhovni komandat vojske jer je to po Ustavu Srbije.

Vulin je rekao da u Ustavu Srbije jasno piše da predsednik Republike komanduje vojskom i da je zato vrhovni komandant, a s čim se nisu složili novinari koji tvrde da u najvišem pravnom aktu države ne piše da je predsednik države vrhovni komandant.

Vulin je citirao član Ustava u kome se navodi da predsednik države komanduje vojskom uz objašnjenje da u vojsci ima više nivoa komandovanja, a da je onaj ko komanduje svima vrhovni komandant.

Na pitanje da li je tačno da je naredio da se u Ministarstvu odbrane i vojnim objektima postave slike predsednika države i Srpske napredne stranke, Vulin je rekao da tu "nema nikavih tajni" i da su u toku "interne procedure" posle kojih će se izjasniti da li je to moguće uraditi.

Odbacio je primedbu novinara da to predstavlja mešanje politke u sistem odbrane a svoj stav je obrazložio citirajući član Ustava u kome se navodi da predsednik države izražava narodno jedinstvo.

On je rekao da funkcija predsednika Republike a ne njegovo ime ili politička pripadnost izražavaju državno jedinstvo.

Naglasio je i da je Vojska Srbije čuvar kulta države, ukazavši da je prethodno govorio o predsedniku države ne pominjući ničije ime, "ni Aleksandra Vučića, ni Borisa Tadića, ni Tomislava Nikolića".

"Posmatrajte isključivo kroz Ustav i kroz potrebu da uspostavimo kult države Srbije, kao i svaka civilizovana i organizovana zemlja", rekao je Vulin.

Na zvaničnom sajtu predsednika Srbije opisane su i ustavnе nadlеžnosti koje ima prеdsednik Republike, i u vezi Vojske Srbije.

U članu 111 je navedeno da Prеdsеdnik Rеpublikе izražava državno jеdinstvo Rеpublikе Srbijе.

U članu 112 je navedeno da Prеdsеdnik Rеpublikе, u skladu sa zakonom, komandujе Vojskom i postavlja, unaprеdjujе i razrеšava oficirе Vojskе Srbijе.

Vulin je prethodno prisustvovao obeležavanju 139 godišnjice radea Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.