AAA

POLITIKA | 12.09.2017 18:40 > 12.09 18:49

Žigmanov: Nedopustivi propusti u pripremi dva zakona o nacionalnim manjinama

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je danas da su nedopustivi propusti i opasne manjkavosti u izradi predloga seta zakona o nacionalnim manjinama.

Žigmanov je u saopštenju naveo da je u predloženom rešenju izmena manjinskih zakona Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, u pitanju koliko su pojedini sadržaji izmena u skladu sa evropskim standardima zaštite manjinskih prava.

"Toga bi trebala biti svesna i premijerka Srbije Ana Brnabić kada je nedavno izjavila da je Srbija 'šampion u poštovanju ljudskih i manjinskih prava', kao da je to područje društvenog života neka grana sporta, recimo, američki nogomet, gde se države takmiče u postizanju rezultata", naveo je Žigmanov.

On je podsetio da učenici završnog razreda na hrvatskom u subotičkoj gimnaziji tokom 12-godišnjeg školovanja nisu imali ni jedan udžbenik na svom maternjem jeziku.

Po njegovim rečima, promena Ustava i definisanje manjinske politike su dva temeljna preduslova koja moraju biti ispunjena pre bilo kakvih izmena manjinskih zakona u Srbiji, a uz to je nužna i široka javna rasprava.

"Nova-stara manjinska politička paradigma treba takođe da bude plod otvorene i stručne rasprave brojnih aktera u Srbiji, u kojoj bi značajnu ulogu imali i predstavnici nacionalnih manjina", smatra Žigmanov.

On je podsetio da Srbija do danas nije donela poseban zakon kojim bi se u potpunosti uredio položaj nacionalnih manjina i odredila njihova uloga u celokupnom razvoju srpskog društva.

Žigmanov smatra da je donošenje ovakvih zakona opasno jer je nejasno zašto se u proces izmene tih zakona uopšte ulazilo pre donošenja novog Ustava Srbije ili izmena postojećeg.

"Predloženim rešenjima se želi politički desubjektivizirati nacionalne manjine i osnažiti državni nadzor nad delatnostima samouprava nacionalnih manjina", naveo je Žigmanov.

Dodao je da Srbija još nema strategiju multikulturalizma, odnosno upravljanja kulturološkim razlikama, uključujući i prava nacionalnih manjina.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.