AAA

POLITIKA | 13.09.2017 16:35

Szerda délutáni hírösszefoglaló, 2017. szeptember 13., 17:00

ÚJVIDÉK – A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete pályázatot hirdetett a nemzeti kisebbségek nyelvén tudósító újságírók számára. A pályázat nyitva áll mindazok előtt, akik 2017. január 1-je és december 15-e között legalább három médiatartalmat megjelentettek valamely nemzeti kisebbség nyelvén, munkáik pedig tükrözik a professzionális és etikus hozzáállást, a tolerancia, a multikulturális társadalom és az interkulturális párbeszéd értékeit, továbbá kritikusan viszonyulnak a politikai és társadalmi elhajlásokhoz – áll az újságíró-szervezet közleményében.

ÚJVIDÉK – A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság ma közölte, hogy „saját hatáskörein belül” „megfelelő támogatást” nyújt a migránsok gyermekeinek a vajdasági iskolákba történő beiratkozása során jelentkező gondok megoldásában.

A tartományi titkárság támogatja ezeknek a gyerekeknek az iskolába íratását, teszik hozzá a közleményükben.

BELGRÁD – Kyle Scott, az USA belgrádi nagykövete ma Belgrádban hazugságnak nevezte, hogy bárki is nyomást gyakorolna Szerbiára, hogy lépjen be a NATO-ba. Mint mondta, a NATO a „nyitott ajtók” politikáját hirdeti, vagyis minden csatlakozni kívánó állam előtt nyitva áll, de tiszteletben tartja Szerbia döntését a katonai semlegességről.

Követhető példaként említette a szintén katonailag semleges Svédországot és Finnországot.

Hozzátette, a semlegesség számos nehéz kérdést vet fel, amelyekre Szerbiának meg kell találnia a választ.
Az amerikai nagykövet szerint a semlegesség nem kell hogy feltétlenül „permanens” állapotot jelentsen. Szerbia biztonságra vágyik, a biztonság megvalósításának módja azonban változhat – szögezte le Scott.

BELGRÁD – Szerbia nélkül nem tartható fenn a béke és a stabilitás a Balkánon, és ugyanez elmondható a Balkán és az Európai Unió vonatkozásában is – nyilatkozta ma Belgrádban Ivica Dačić szerbiai külügyminiszter.

Szerinte az „EU bővítése Európa biztonságába történő befektetés”, hozzátette: Szerbia alapvető célja az uniós integráció.

A külügyminiszter leszögezte, Szerbia építőjellegű dialógusra törekszik a régió minden tényezőjével a béke és a stabilitás fennmaradása érdekében, a gazdasági kapcsolatok erősítéséért száll síkra, továbbá elvárja, hogy a vitás kérdések megoldásakor tiszteletben tartsák az ENSZ irányelveit.

BELGRÁD – Ma átvehették okleveleiket a Niši Egyetem Jogi Karán tavaly indult, diszkrimináció elleni védelemmel foglalkozó egy éves jogi kurzus hallgatói. Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos az első generációt kikísérő ünnepségen kijelentette: Szerbiának szüksége van olyan jogászokra, akik az emberi jogok területével kívánnak foglalkozni.

BELGRÁD – Kyle Scott, az USA belgrádi nagykövete újságírói kérdésre válaszolva kifejtette véleményét, miszerint a Koszovóról szóló belső dialógus megindítása „jó lépés”, de ez „Szerbia belügye”.

„A kérdés rossz címre érkezett. Ha jól értettem, (a szerb elnök, Aleksandar) Vučić belső párbeszédet hirdetett, én pedig külföldi diplomata vagyok”– érvelt Scott.

Mint mondta, nem szeretne beavatkozni Szerbia belügyeibe, ezért megvárja, milyen eredménnyel jár (a párbeszéd). Hozzátette, a civil szféra rendkívül fontos szerepet játszhat ebben a folyamatban.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Szerb Lista koszovói kormányzati szerepvállalásáról, kétszer is megismételte: ezt a kérdést nem neki, hanem az Egyesült Államok pristinai nagykövetének kell feltenni.

BELGRÁD – Ana Brnabić szerbiai kormányfő ma reggel tárgyalt Arne Sanes Bjornstaddal, Norvégia belgrádi nagykövetével, és „egyetértettek abban, hogy a Koszovóról szóló belső párbeszéd rendkívül fontos a legoptimálisabb fenntartható megoldás fellelése céljából” – áll a kormány közleményében.
Bjornstad nagykövet közölte, hogy a Norvég Királyság minden konstruktív javaslatot támogat.

STRASBOURG – Az Európai Bizottság jelenlegi mandátuma végéig nem teremtődnek meg a feltételei annak, hogy egyes nyugat-balkáni államok csatlakozzanak az Európai Unióhoz, ezt követően pedig minden új tagnak érvényesítenie kell az uniós értékeket és a jogállamiságot – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Juncker ezt az Európai Parlament előtt mondott éves jelentésében fogalmazta meg, de hangsúlyozta: „az elkövetkező években az EU-nak több mint 27 tagja lesz”.

BELGRÁD – A Pristinával folytatott párbeszédben az elmúlt öt év során a szerb fél mindenben engedett, cserébe azonban semmit se kapott – véli Nikola Jovanović, a Nemzetközi Együttműködésért és Fenntartható Fejlődésért Központ programigazgatója.

„A brüsszeli egyezménnyel az aktuális hatalom lemondott a szerb állam minden ingerenciájáról Koszovót illetően, majd lemondott az ottani szerbek valódi ingerenciáiról is” – fogalmazott Jovanović a Danas mai számában megjelent szerzői cikkében.

Szerinte a tárgyalások során nem szavatolták „az ún. Szerb Községek Közösségének végrehajtó funkcióit sem, Észak-Koszovó autonómiájáról nem is beszélve”.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.