AAA

POLITIKA | 15.09.2017 10:25 > 15.09 10:45

Han: EU ne želi da uveze problem Kosova

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Beogradu da Brisel ne želi da na mala vrata uveze problem Kosova u EU i da normalizacija odnosa s Prištinom direktno utiče na dalji napredak Srbije u evropskim integracijama.

"Proširenje se zasniva isključivo na zaslugama svakog kandidata, vi držite ključeve od vrata EU, ali EU mora da vidi stalnu, održivu nereverzibilnu normalizaciju odnosa s Prištinom pre konačnog pristupa EU. Ne želimo da uvezemo to pitanje kroz mala vrata u EU", izjavio je Han na predavanju "EU-Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost" za članove Nacionalnog konventa o EU i ambasadore zemalja članica.

Han je rekao da nije došao u Beograd da kaže kako lideri Srbije i Kosova treba da vode dijalog niti da ponudi gotovo rešenje.

"To treba posmatrati kao veliku istorijsku priliku pružanja ruke drugoj strani i pronalaženje trajnog rešenja za pitanje koje proganja vašu zemlju i region previše dugo", rekao je Han na predavanju u beogradskom hotelu Metropol.

Istakavši da pomirenje ne znači negiranje činjenica i odgovornosti za počinjeno, ni okretanje novog lista, već izvlačenje pouke iz istorije da bi se izgradila bolja budućnost, Han je rekao da su za to potrebni vizija, hraborst i osećaj za realnost.

"Biti patriota i član EU nije u suprotnosti, to su dve strane istog novčića. Ali, ako propustite randevu s istorijom drugi će umesto vas donositi odluke na vašu štetu", kazao je Han.

Takve odluke, dodao je, zahtevaju najširi konsenzus i to izvan same politike i u tom smislu je poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog važan korak, koji pokazuje "viziju, relizam i snažnu posvećenost interesima naroda".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sastanku sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom da jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu Srbija vidi kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i ubrzanje ostvarivanja strateškog spoljnopolitičkog cilja Srbije, a to je članstvo u EU.

Kako se navodi u saopštenju, Han i Vučić razgovarali su o evropskom putu Srbije, situaciji u regionu i dijalogu s Prištinom.

Vučić je rekao da punopravno članstvo u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije ali i da "bez uključivanja čitavog regiona Zapadnog Balkana, zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun".

On je pozdravio pristup EU po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši po osnovu individualnih zasluga i dodao da bi broj poglavlja koja je Srbija otvorila u pregovorima sa EU "trebalo više da odgovara naporima i rezultatima postignutim u pregovaračkom procesu".

"Iako trenutno fokus stavljamo na ekonomska poglavlja, nastojimo da podjednaku pažnju posvetimo reformski najzahtevnijim poglavljima 23 i 24. Poštovanje i sprovodjenje principa vladavine prava svrstavamo u red naših osnovnih političkih prioriteta. Učinićemo sve kako bismo svoje obaveze ispunili u što većem procentu do narednih izveštaja Evropske komisije o ispunjenju preuzetih obaveza za ova poglavlja, koji su planirani za novembar", naglasio je Vučić.

U saopštenju se dodaje da je tokom sastanka konstatovano da je "ostvaren značajan napredak u implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24" i izražena nada da će "susret predsednika Vučića s visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i prištinskom stranom u Briselu dati odgovarajuće rezultate u pregovorima sa Prištinom".

Tema razgovora, dodaje se, bio je i poziv predsednika Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu, što je evropski komesar, kako je saopšteno, ocenio kao "odličnu inicijativu".

Johanes Han danas boravi u Beogradu i osim sa Vučićem sastaje se i sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem. Han će takodje održati predavanje za članove Nacionalnog konventa za pregovore sa EU i ambasadore zemalja EU o odnosima EU i Srbije.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.