AAA

POLITIKA | 21.09.2017 15:25 > 22.09 09:26

Vučić: Unutrašnji dijalog mora biti otvoren, ozbiljan i odgovoran


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Njujorku da unutrašnji dijalog o Kosovu mora biti otvoren, i izveden odgovorno i ozbiljno, a da će on svoj stav izneti na kraju.

"Treba da imamo realan, racionalan, pametan i pristup koji nas vodi u budućnost a ne u bilo kakve sukobe, sukobe odbacujem kao mogućnost nekakve politike", rekao je Vučić novinarima posle razgovora sa belgijskim premijerom Šarlom Mišelom u Njujorku.

Na pitanje o izjavi ministra inostranih poslova Kosova Bedžeta Pacolija da je Kosovo obezbedilo dovoljan broj glasova za prijem u Unesko, Vučić je izjavio da se on "na Pacolijevom mestu ne bi hvalio" pre vremena.

Predsednik Srbije je rekao da su svi sastanci Pacolija analizirani i da Kosovo ima podršku i pomoć SAD. Prema njegovim rečima, po tom pitanju se Srbija ne slaže sa SAD, ali da se mora boriti za Srbiju, što će "biti teško".

"Mi ćemo se s onoliko snage koliko imamo, onoliko volje, pravde koju nosimo u sebi boriti za svoju zemlju i pokušati da sačuvamo naš narod i naše svetinje na Kosovu i Metohiji. Ovde je reč o našim crkvama i manastirima, govoto celokupna kulturna baština na Kosovu i Metohiji je srpska kulturna baština i ne mogu da je sačuvaju oni koji su je uništavali, rušili i palili", rekao je Vučić.

On je izjavio da je zadovoljan susretom sa belgijskim premijerom i da je tema razgovora bila želja Belgije da što više sazna o situaciji u Srbiji i da pomogne što bržem ulasku Srbije u EU.

"I kada je za to zainteresovana jedna Belgija, vrata nade su mi se šire otvorila, posebno što je (premijer Belgije) želeo da čuje srpsku stranu, želeo da čuje naše argumente, šta je to što mi mislimo o Kosovu i Metohiji, šta je to što mi mislimo o vladavini prava, šta je to što mislimo o bržem učlanjenju u EU", naveo je Vučić.

Srpski predsednik je rekao da je jutros razgovarao sa predsedavajućim Generalne skupštine Miroslavom Lajčakom i da Srbija podržava Lajčakov i plan generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za reformu UN.

Vučić je naveo da Srbija želi da UN budu što važnije mesto "jer su male zemlje samo tu ravnopravne s velikima".Mir je uslov broj jedan za budućnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Ujedinjenim nacijama da će Srbija nastaviti da radi na unapredjenju odnosa u regionu radi zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji.

Vučić je u generalnoj debati u UN rekao da je očuvanje mira uslov broj jedan za prosperitetnu budućnost.

On je rekao da je postizanje političkog rešenja za Kosovo prioritet za Srbiju.

Vučić je ponovio da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i pozvao članice UN da se ne dozvoli prijem Kosova u Unesko.

On je dodao da je sve u briselskom dijalogu Beograda i Prištine postignuto uz teške kompromise, dodavši da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u medjuetničkim tenzijama na Kosovu.


Kosovo, ekonomija i EU nacionalni prioriteti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u govoru pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku da su nacionalni prioriteti Srbije političko rešenje za Kosovo, ekonomski razvoj i integracija u Evropsku uniju.

Kao osnovne preduslove za budućnost Vučić je označio mir i stabilnost, i naveo da će Srbija i dalje mnogo investirati u stabilizaciju, regionalnu stabilnost i kooperaciju.

"Bez zajedničke i šire slike nećemo biti u mogućnosti da rešimo zajedničke probleme", rekao je Vučić.

Prema Vučiću, očuvanje mira i stabilnosti "zahteva svakodnevni trud, rad i reforme".

Vučić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da "neće da govori o nepoštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nego o naporima za rešavanje vekovnog problema" jer Srbija treba da "gradi budućnost sa Albancima".

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna na "teške kompromise" u traženju prihvatljivih rešenja i da je Briselski sporazum rezultat kompromisa dve strane.

Vučić je dodao da je "korak napred" što u poslednje četiri godine na Kosovu nije bilo etnički motivisanih ubistava.

Vučić je izjavio da će Srbija uložiti napore u stvaranje kvalitetnih odnosa u regionu.

"Ulažemo napore u stabilizaciju celokupne situacije na Balkanu, ostajemo mirni na uvrede i napade drugih jer je pomirenje bitnije od svega", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je izrazio spremnost da se posveti ekonomskim reformama i privlačenju investitora.

On je rekao da je Srbija i bez značajnog priliva investicija ostvarila suficit, smanjila nezaposlenost, stvorila fleksibilnije tržište rada i da je sada "mnogo jača nego ranije i bliža zapadu".

Proširenje EU na zapadni Balkan je, prema Vučiću, bilo instrument za političku i ekonomsku stabilizaciju regiona i Unija mora da ostane posvećena toj politici i pored teškoća sa kojima se suočava.

Vučić je ponovio i stav o vojnoj neutralnosti Srbije.

"Ponosan sam na Srbiju koja čuva teritorijalni integritet i suverenitet. Nikada nećemo odustati od vojne neutralnosti", rekao je srpski predsednik i dodao da Srbija veruje u EU ali i da je "ponosna i ne stidi se" dobrih odnosa sa Rusijom i drugim zemljama.

Vučić je, takodje, naveo potrebu za reformom UN, ali i podršku svetskoj organizaciji i izrazio podršku borbi protiv terorizma Islamske države i al-Kaide, ekstremizma, siromaštva i socijalne nejednakosti.

On je rekao da su opšteprihvaćene vrednosti jednakih prava, prava na identitet i integracija u moderno društvo budućnost.

Prema njegovim rečima, Srbija će činiti sve što je u njenoj moći da UN budu bitnije u svetu.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.