AAA

POLITIKA | 22.09.2017 15:45 > 22.09 16:01

Vulin u NATO: Srbija nastavlja politiku vojne neutralnosti


Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin razgovarao je danas u sedištu NATO u Briselu sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler i pomoćnikom generalnog sekretara NATO za investicije u oblasti odbrane Kamilom Grandom, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

"Još jednom sam ponovio našim domaćinima da Srbija nije zainteresovana da postane član NATO saveza, kao ni bilo kojeg drugog vojnog saveza, da će nastaviti sa politikom vojne neutralnosti, ali da ćemo voditi računa da našu saradnju sa NATO savezom kroz Partnerstvo za mir unapredjujemo, nastavljamo i da sve ono što je korisno za našu zemlju i za našu vojsku uzimamo", kazao je Vulin.

Vulin i Rouz Gotemiler su razgovarali i o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, i o saradnji "Partnerstvo za mir" i saradnji Vojske Srbije sa snagama KFOR.

Vulin je kazao i da Srbija nikako ne može da prihvati formiranje vojske Kosova.

"Smatramo to bezbednosnom pretnjom i velikim problemom za čitavu regiju, ali snažno podržavamo KFOR i ulogu NATO saveza u njemu, i smatramo da se uloga KFOR ni na koji način ne sme umanjiti i ni na koji način se na prostoru Kosova i Metohije ne sme osetiti nedostatak njegova uticaja", kazao je ministar.

Na zasebnom sastanku s pomoćnikom generalnog sekretara za investicije u odbranu, Kamilom Grandom ministar, Vulin je rekao da je Srbija posvećena normalizaciji civilnog vazdušnog saobraćaja iznad Balkana za šta je neophodno nastaviti razgovore da bi se našla obostrano prihvatljiva rešenja, zasnovana na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija 1244 i Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova iz 1999.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.