AAA

POLITIKA | 26.09.2017 15:50 > 26.09 17:49

Skupština grada usvojila Projekat o javno privatnom partnerstvu Beograda za deponiju u Vinči

Odbornici Skupštine grada Beograda dali su danas saglasnost na konačni nacrt Ugovora o javno privatnom partnerstvu grada Beograda u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada sa deponije Vinča.

Filip Abramović iz Direkcije za upravljanje otpadom rekao je danas na sednici skupštine grada da realizacija tog partnerstva donosi novi i moderan sistem upravljanja otpadom i deponovanje otpada, kao i novi vid zaštite životne sredine i korišćenje otpada kao resursa.

"Grad Beograd je veoma precizno definisao sam projekat. Grad Beograd je zadržao kontrolu nad celim sistemom upravljanja otpadom. Što znači kompletna reciklaža i odvajanje korisnih komponenti iz otpada ostaju Beogradu", naveo je on.

Abramović je kazao da će novo postrojenje tretirati otpad koji ne bi mogao da se drugačije upotrebi.

"Iz njega ćemo proizvoditi električnu i toplotnu energiju koja će biti iskorišćena i za grejanje Beogradjana... Deponijski gas će, takodje biti izvučen i korišćen kao energent. Dakle, veliki benifit i uspeh što se tiče životne sredine", naveo je on.

Abramović je dodao da je projekat u skladu sa srpskim zakonodavstvom i direktivama EU, kao i da je realizovan uz veliku pomoć konsultanata i Svetskom bankom.

Odbornik Demokratske stranke (DS) Zoran Alimpić želeo je da zna koliko će gradajni Beograda platiti to što će umesto deponije imati spalionicu u Vinči i zatražio da se potpisivanje Ugovora odloži do novog saziva skupštine s obzirom da predstoje izbori u Beogradu.

Govoreći o Ugovoru o javno privatnom partnerstvu za deponiju u Vinči, Alimpić je naveo da je iznenadjen što je odbornicima u materijalu dat ugovor na engleskom na kome piše "konfedenšal" što znači poverljivo, a reč je ugovoru izmedju dve firme koje su osnovale konzorcijum.

Kako je rekao, reč je o ugovoru na osnovu koga se medjusobno obezbedjuju dve kompanije, ali da nije štampan ugovor koji je važniji.

Prema njegovim rečima, glavni izvodjač tog projekta je firma registrovana u Srbiji a koja se zove "Beo čista energija".

"To je firma sa kojom mi treba da sklopimo ugovor i red je da se pomene da postoji", naveo je Alimpić i dodao o da ugovor treba da reguliše obaveze grada i privatnog partnera na period od najmanje 30 godina.

On je kazao da je od predlagača čuo da je reč o ulaganju od 330 miliona evra.

"Ja moram da priznam da nisam našao tu cifru u ugovoru... Moguće je da sam ja to preskočio... Ova procenjena vrednost od 13,44 milijardi, to nije 300 miliona nikako", kazao je on.

On je rekao da piše da Beograd plaća oko 4,6 milijardi dinara godišnje.

"E sad, šta je to? Projektno plaćanje na godišnjem nivou. To je ono što koncesionar očekuje da mu se plati... Vrlo interesantno je ko će to da plati", naveo je on.

Alimpić je kazao da se na period od 30 godina govori o 1,148 milijardi evra obaveze koju grad preuzima a da se grad obavezao na 4,6 milijardi dinara za tu namenu.

"Da sada imamo ovu obavezu, deficit bi bio 12 milijardi dinara a to znači da bi grad bankrotirao", naveo je Alimpić.

On je rekao da će gradonačelnik da potpiše ovaj ugovor i ostavi ogromnu obavezu Beogradu i da ode.

"Predlažem da se sečeka koji mesec. Red bi bio da ovakvu obavezu preuzme sledeća skupština... Ja mislim da se sačekaju izbori pa da sledeća skupština razmotri ovaj Ugovor. Nije u redu da se ovo radi pred bežaniju. Mi plaćamo privatnom partneru, a podrazumeva se da on ima i profit, ali ne piše koliki je taj profit, mi to ne znamo", naveo je Alimpić.

On je rekao da će trošak od 38 miliona evra biti prevaljen na gradjane Beograda tako što će plaćati skuplje komunalne usluge.

Alimpić je ocenio da je red da Odbornici znaju za šta daju saglasnost.

Gradski menadžer Goran Vesić je danas kritikovao izjave odbornika DS.

On je kazao da izjave Balše Božovića pokazuju dilentatizam i neznanje i naveo da nije tačno da nije dobijeno mišljenje Javnog pravobranilaštva.

Vesić je naveo da je 2001. godine doneta Odluka Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda gde se počinje proces javnog privatnog partnerstva za deponiju Vinča.

On je rekao da je 2011. godine donet plan o upravljanju otpadom, gde se deponija Vinča odredjuje kao mesto gde će se sprovesti projekat o javno privatnom partnerstvu pod tim uslovima.

Vesić je rekao da je i predlogom Grada Beograda iz 2006. godine predvidjeno da investicija vredi 40 miliona evra (tada se nije pričalo o spalionici) a da grad Beograd odvaja godišnje 10 miliona evra.

Vesić je kazao da je sve projekte u vezi deponije Vinča od 2008. godine stopirao bivši gradonačelnik Dragan Djilas.

"Sada imate investiciju od 330 miliona evra i odvajanje od 38 miliona evra", naveo je Vesić.

On je kazao da u ovom poslu postoji i treća kompanija domaći Energoprojekt.

"Kada je u pitanju taksa, nemojte baratati ciframa koje nisu tačne. Prvo pročitajte Ugovor u njemu piše da u prve tri godine Beograd nema nikakve obaveze. Posle te tri godine postoje različiti načini da se ta taksa utvrdi... Prema tome pričajmo o tome da će deponija biti konačno uredjena", naveo je on.

On je kazao da je ovaj Ugovor sproveden transparentno.

"I u njemu se ne nalazi ništo što niste pokušavali da uradite u vreme gradonačelnika Nenada Bogdanovića... Nemojte da lažete i obmanjujete ljude...", naveo je Vesić.Razrešena v.d. direktora Gradskog centra za socijalni rad


Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas predlog rešanja o razrešenju vršioca dužnosti direktora Gradskog centra za socijalni rad Mikaine Stevanović, a za vršioca dužnosti te ustanove imenovali su Zoricu Pavlović.

Kako se navodi u obrazloženju, imajući u vidu "tragične dogadjaje" u dva odeljenja u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu (u Novom Beogradu i Rakovici) gradonačelnik Beograda obratio se 13. jula Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predlogom za razrešenje v.d direktora Gradskog centra za socijalni rad Mikaine Stevanović.

Ministarstvo rada je potom dalo saglasnost za razrešenje, a Upravni odbor Gradskog centra za socijalni rad na sednici održanoj 21. jula doneo je Odluku kojom prestaje ovlašćenje v. d. direktora Mikaini Stevanović zaključno sa 21. julom.

Početkom jula u novobeogradskom Centru za socijalni rad muž je ubio ženu, a nekoliko dana nakon toga ispred centra u Rakovici muškarac je nožem ubio ženu i dete.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.