AAA

POLITIKA | 27.09.2017 17:45 > 27.09 18:11

Radić: Ulazak Srbije u borbenu grupu EU Helbrok nije novina u političkom pogledu

Analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da kada je reč o ulasku Srbije u borbenu grupu Evropske unije Helbrok nema novine u političkom pogledu, jer Srbija već izvesno vreme šalje svoje snage u medjunarodne misije, posebno ako su u njima zemlje EU čija članica pokušava da postane.

Srbija je danas postala deo borbene grupe Evropske unije Helbrok (HELBROC) koju čine Rumunija, Bugarska, Kipar, Grčka i Ukrajina.

"To je politički prihvatljivo postupanje u skladu sa opredeljenjem Srbije da bude članica EU. Ne možete da budete u EU, a da nemate zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku", rekao je Radić agenciji Beta.

On je kazao da je namera Srbije da učestvuje u što više aktivnosti kako bi se približila EU i da je ulazak u borbenu grupu EU Helbrok "elegantno rešenje da se udje u jednu aktivnost više u kojoj su partnerske zemlje, a nema pominjanja tako omražene skraćenice u srpskom javnom mnjenju NATO".

"Kroz ovakav model se pronalazi medjurešenje. Zaobići direktne NATO aktivnosti, ali ići tamo gde je i NATO. Srbija nastoji da angažovanjem svoje vojske stvori reference zemlje koja ima partnerske odnose sa Zapadom. Sve što nema direktan naziv NATO za Srbiju je prihvatljivo", rekao je Radić.

Notu o pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o osnivanju Helbroka potpisao je danas u Atini načelnik Generalštaba nacionalne odbrane Grčke Evangelos Apostolakis, tokom posete ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Učešće naše vojske će biti na nivou jednog voda Vojne policije do pet štabnih oficira i naravno predstavnika kancelarije za civilno-vojnu saradnju, a naše učešće će biti operativno do 2020. godine", rekao je Vulin.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.