AAA

POLITIKA | 01.10.2017 12:25 > 01.10 13:04

Vučić: Ne smemo zaboraviti žrtve Drugog svetskog rata, ali se mora gledati u budućnost


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Spomen-parku Jajinci, gde je održana državna komemoracija u znak sećanja na streljane u Drugom svetskom rаtu, da se ne smeju zaboraviti ubijeni Srbi, Jevreji i Romi u Drugom svetskom ratu, i da se mora gledati u budućnost.

"Nema mnogo reči, nema šta da se kaže i nema izraza koji može mnogo da znači. Bol, nasilje sve su to Jajinci, najveće groblje nacističkih žrtava u Srbiji", kazao je Vučić.

Rekao je da se toga treba sećati svakog dana i da je najvažniji zadatak Srbije investirati u život, razumevanje, mir i rad koji taj mir obezbedjuje.

"Danas se mi ponosimo antifašističkom prošlošću na kojoj Srbija piše svoju budućnost slobodne, nezavisne i suverene zemlje koja ne želi ništa tudje, ali neće dati ono što pripada srpskoj državi i narodu", rekao je Vučić.

On je kazao da će bez obzira na pritiske Srbija istrajati na putu ka slobodi i nezavisnosti.

Predsednik Udruženja logoraša i zatočenika "Jasenovac" Slavko Milanović je rekao da se danas mora govoriti o svim strahotama koje su se desile kako se nikada vise ne bi ponovile.

"Danas kada je fašizam naša prošlost, moramo sprečiti svako oživljavanje nacističke ideologije i zato se moramo sećati svake žrtve fašizma", kazao je Milanović i dodao da su ustaše u svojim zlodelima isli dalje od svih nacista na svetu jer su osnovali logore za zatvaranje dece.

Milanović je pozvao Narodnu skupštinu Srbije da na dnevni red stavi Deklaraciju o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, koju je Udruženje logoraša zatočenika Jasenovac podnelo Skupštini sa potpisima podrške 54.756 gradjana.

"Vreme je da najviši vrh Srbije da zločin počinjen tokom Drugog svetskog rata u NDH nazove pravim imenom genocidom", kazao je Milanović.

Vence na spomenik stradalima u Jajincima su pored Vučića, položili i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik opstine Voždovac Aleksandar Savić, diplomatski predstavnici i drugi.

Skupu su prisustvovali premijerka Anа Brnаbić i ministri, predsednicа Skupštine Srbije Mаjа Gojković, nаčelnik Generаlštаbа Vojske Srbije Ljubiša Diković, predstаvnici Srpske pravoslavne crkve, diplomаtski i vojno-diplomаtski predstаvnici više od dvаdeset držаvа, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Saveza jevrejskih opština, Udruženja logoraša, SUBNOR-a Srbije i veliki broj ratnih veterana.

U Jajincima, na području sadašnjeg velikog memorijalnog parka, nacisti su od 1941. do 1944. godine ubili više od 60.000 ljudi, Srba i Jevreja, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.

Žrtve su okupatori dovodili iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta.

Veliki memorijalni park u Jajincima u okviru koga je spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.