AAA

POLITIKA | 03.10.2017 12:15

Brnabić: Priključenje EU je maraton

Ulazak u Evropsku uniju je pitanje izdržljivosti a ne konkurencije, rekla je danas u intervjuu za briselski portal EURACTIV.com premijerka Srbije Ana Brnabić priznajući ipak da je cilj Srbije da zatvori sva pregovaračka poglavlja izmedju 2020. i 2022.

"Za Srbiju je pristupanje EU poput maratona", rekla je premijerka i dodala: "Kada trčiš maraton, ne takmičiš se protiv nekog drugog, nego protiv sebe. U tom smislu, ne mislim da neku zemlju treba da brine ko je prvi a ko drugi".

Prva žena premijer Srbije je u intervjuu takodje istakla napredak koji je Srbija postigla u poslednje tri godine sa ciljem da ponovo postigne makroekonomsku stabilnost i fiskalnu disciplinu.
 
Na pitanje da li se slaže sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, koji je nedavno u govoru o stanju Unije rekao da bi Srbija i Crna Gora mogle da udju u EU do 2025, Brnabić je kazala da ne treba da pričamo o tome kada ćemo se priključiti EU.

"Po meni je put važan kao i sama destinacija. To je moja poruka celom regionu. To je maraton, biti fokusiran na sprovodjenje reformi je najefikasniji način jer je važno za vašu zemlju", dodala je premijerka.

Ipak, kako je priznala, cilj Srbije je da zatvori sva pregovaračka poglavlja izmedju 2020. i 2022. "Možda je 2020. malo ambiciozna ali je 2022. mnogo realnija", objasnila je Brnabić.
 
Kako se navodi, još postoje osnovni uslovi koje treba ispuniti za otvaranje puta ka procesu evrointegracija vladavina prava, borba protiv kriminala i korupcije, dobri susedski odnosi, osnovna ljudska prava, sloboda izražavanja.
 
Brnabić je kao kompleksno pitanje koje treba rešiti izdvojila zaštitu prirodne sredine dodajući da njena vlada ima ministarstvo ekologije koje se time bavi.

"Naporno radimo da sprovedemo sve važne reforme", istakla je premijerka Srbije u intrervjuu za briselski portal.

Kada je reč o Kosovu, Brnabić je na pitanje da li odbijanje Srbije da prizna Kosovo može da ometa put Srbije u EU odgovorila da taj problem "ne stoji" jer neke članice EU takodje nisu priznale Kosovo.

"Ne znam zašto bi to bilo nešto drugo. Španija je rekla da 'čak i da Srbija prizna Kosovo, ona nikada neće'. Ne mislim da će to biti preduslov za ulazak u EU", rekla je Brnabić.

Više od 110 zemalja je priznalo nezavisnost Kosova, uključujući SAD i sve osim pet članica EU, ali Srbija to odbija.

Brnabić je u vezi regionalne saradnje, koja je uz dobre odnose sa susedima medju ključnim uslovima za napredak ka članstvu u EU, rekla: "Bez obzira ko otvara više poglavlja, mi radimo zajedno".

Na pitanje kako će Srbija "pomiriti" lojalnost i dobre odnose sa Rusijom, tradicionalnim saveznikom, sa težnjom ka EU, srpska premijerka je odgovorila da se to pitanje nikada nije našlo pred Srbijom. Ona tvrdi da to pitanje ne postoji.

"Srbija je očigledno tradicionalno bliska Rusiji i Rusija je veoma važna za Srbiju u ekonomskom pogledu. Imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i za sada želimo Rusiju kao našeg tradicionalnog partnera i ekonomskog partnera. Ne mislim da je to u suprotnosti sa našom strateškom evrointegracijom", dodala je Brnabić.

Ana Brnabić (41) je postala premijerka u junu, manje od godinu dana od kako je ušla u politiku kao ministarka za državnu upravu u vladi Aleksandra Vučića koji je ove godine postao predsednik Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.