AAA

POLITIKA | 03.10.2017 18:15 > 03.10 18:34

Jeremić: U 2018. pristajemo na članstvo Kosova u UN ili zaoštravamo odnose sa velikim silama

Predsednik Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić ocenio je danas da će se Srbija u 2018. godini suočiti sa "teškom situacijom" u kojoj će morati da bira izmedju pristanka na članstvo Kosova u UN i novog zaoštravanja sa ključnim medjunarodnim faktorima. 

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Jeremić je ocenio da je situacija posle referenduma o nezavisnosti Katalonije "vrlo ozbiljna" kao i da bi mogla da utiče na pregovore Beograda i Prištine ali je i dodao da Srbija u novonastaloj situaciji ne koristi sva diplomatska orudja koja joj stoje na raspolaganju.

"Posle hitnih konsultacija kod predsednika Srbije, premijerka Ana Brnabić najavila je na dramaturški izrazit način da će Srbija uputiti pismo zvaničnicima u Briselu ali ja ne verujem da će nam to pismo doneti bilo kakvu korist niti verujem da će bilo koja zemlja povući priznanje Kosova", rekao je bivši šef diplomatije Srbije. 

On je dodao da se Narodna stranka, čije je osnivanje najavio za 22. oktobar, zalaže za poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Stav Narodne stranke je da kroz dijalog sa kosovskim Albancima dodjemo do uzajamno prihvatljivog rešenja ali za nas nije prihvatljiva jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije", kazao je Jeremić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.