AAA

POLITIKA | 04.10.2017 18:40

Dačić: Ne mora da bude posete Hrvatskoj ako je cena da ćutimo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nije dobro što se želja za dobrosusedskim odnosima koja se često čuje ne realizuje u svakodnevnim političkim aktivnostima i što je došlo do odlaganje posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Dačić je novinarima rekao da Vučić ne bi išao u protokolarnu posetu, već da rešava probleme i da ne bi ćutke prešao preko "optužbi uvreda i laži" koje se o Srbiji i srpskom narodu čuju u Hrvatskoj.

"Vučić ne bi išao da sluša o velikosrpskoj agresiji. Kako može Vučić da ode u Zagreb, a da ne pita hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović gde je 400.000 Srba koji su živeli u Hrvatskoj 1991", izjavio je šef srpske diplomatije.

On je rekao da ne mora da bude posete ako je cena da Srbija ćuti.

"Sto puta smo rekli Hrvatskoj da se mane optužbi iz prošlosti, pozvali smo na formiranje organa koji će se baviti otvorenim pitanjima iz prošlosti a da se saradnja usmeri na budućnost", izjavio je Dačić.


Da li je Preševo poseban slučaj

Ministar Dačić izjavio je da čeka reakciju EU i onih koji su rekli da je Kosovo poseban slučaj, i upitao da li je sada i Preševo poseban slučaj.
"Sve su kod nas, kad je Srbija u pitanju, posebni i specijalni slučajevi", rekao je šef srpske diplomatije

Dačić je pozvao EU da se nekada konkretno izjasni o temama koje se tiču Srbije i srpskog naroda.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je danas da je "Kosovo, kao što je to potvrdio Savet ministara (EU), slučaj sui generis i ne može se porediti s nekom drugom situacijom", misleći na poredjenje Kosova i Katalonije. EU je zauzela stav da je Katalonija unutrašnje pitanje Španije. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da će 10. oktobra doći u posetu EU i doneti pismo srpskih vlasti u kojem se traži da EU razjasni da li postoji poseban medjunarodni zakon koji se primenjuje na države koje nisu članice EU.

Brnabić je danas, povodom navoda da Preševska dolina traži ujedinjenje s Kosovom po ugledu na španski region Kataloniju, kazala da to nije "otvoreno za debatu".

Upitana da li je sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina razgovarala o zahtevu da jug Srbije traži da se ujedini s Kosovom po ugledu na Kataloniju, Brnabić je kazala da nije i da neće razgovarati o tome.

Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju rekao je da Srbija treba da prihvati referendum iz marta 1992. godine u skladu sa Poveljom UN, koja garantuje samoopredeljenje autohtonih naroda.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.