AAA

POLITIKA | 06.10.2017 18:40 > 06.10 20:49

Sa skupa u Beogradu zatraženo da se obezbedi održavanje fer izbora (VIDEO)


U centru Beograda večeras je održan skup Pokreta slobodnih gradjana sa koga je od vlasti zatraženo da obezbedi održavanje fer, poštenih i slobodnih izbora za predstojeće lokalne izbore u Beogradu.

Postavljeno je pet zahteva medju kojima je prvi da se ovlašćenim licima iz opozicionih stranka omogući uvid u uredjen i jasan birački spisak.

U okviru tog zahteva je da i osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište šest meseci pre održavanja izbora u Beograd nemaju pravo da glasaju.

Zatraženo je i da gradska izborna komisija bude formirana u skladu sa zakonom, a da u njoj ni jedna stranka ili koalicija ne može da ima više od polovinu članova.

Zahteve je pročitao advokat Vladimir Gajić istakavši da su ih dogovorili Vuka Jeremić, u ime inicijativnog odbora Narodne stranke, i Pokret slobodnih gradjana Saše Jankovića.

Gajić je rekao da tu spada i obezbedjivanje jednakog tretmana vlasti i opozicije u medijima kao i da nadležna regulatorna tela rade svoj posao i omoguće poštovanje zakona o medijima i informisanju.

Prema njegovim rečima, jedan od zahteva je i da se eleminiše prisustvo nosilaca javnih funkcija u informativnim programima dve sedmice pre održavanja izbora.

Gajić je rekao i da se traži da nosioci javnih funkcija ne zloupotrebljavaju državne resurse u cilju predizborne kampanje.

"Od vlasti tražimo i da obezbedi dai zbore prate domaći i medjunarodni posmatrači", rekao je Gajić koji je istakao i da okupljeni apeluju na gradjane da ne dozvole da im vlast oduzme njihova prirodna prava.

Gluma Sregej Trifunovićje rekao da je večerašnji prvi u niz protesta a najavio je sledeći za 20. oktobar.

"Mi nismo opozicija, mi smo pozicija jer je pozicija tamo gde su razum, istina, demokratija... oni su opozcija", rekao je Trifunović koji je prethodno pročitao pesmu Vladislava Petkovića Disa iz 1909. u kojoj poznati pesnik ukazuje na pogubno ponašanje, po narod i državu tadašnjih vlasti.

Prema njegovim rečima, da je Dis tu pesmu napisao ovih dana, sigurno bi mu polcijaca zakucala na vrata.

Na skupu su govorili i aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, reditelj Janko Baljak, književnik Gojko Tešić i student i aktivista Filip Vukša, koji su oštro kritikovali aktuelnu vglast pre4dvodjenu Srpskom naprednom strankom.

Okupljeni na Trgu Republike nosili su zastave Srbije i Pokreta slobodnih gradjana, a postavljen je i velik transparent na kome je pisalo "Protiv izborne kradje", što je bio i moto okupljanja.

Medju okupljenima su bili lider pokreta Saša Janković, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Balša Božovića kao i narodni poslanik iz Pokreta za spas Srbije Djordje Vukadinović.BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.