AAA

POLITIKA | 07.10.2017 14:50 > 07.10 16:57

Sa protesta Vojnog i Policijskog sindikata zatražena smena Stefanovića i Vulina


Učesnici protesta u centru Beograda, koji su pod sloganom "Vratite nam državu", organizovali danas Policijski sindikat i Vojni sindikat Srbije, zatražili su smene ministara unutrašnjih poslova i odbrane Nebojše Stefanovića i Aleksandra Vulina, ali i "svih onih koji umesto za državu i narod, rade za partijske interese".

Predsednici dva sindikata Veljko Mijailović i Novica Antić, najavili su da je današnje okupljanje prvo u nizu i pozvali gradjane, sindikate i udruženja da im se pridruže u borbi za vladavinu prava i socijalnu državu.

Mijailović je rekao da okupljene ujedinjuje poštenje, čestitost i briga za narod i državu u celini. "Došli smo ispred ove zgrade (Predsedništva Srbije) jer u njoj sedi čovek koji treba da brine o narodu i državi", rekao je Mijailović.

On je kritkovao aktuelnu vlast zapitavši: "Šta ste uradili osim što ste postavljali političke komesare po svim ministarstvima da vode računa o partijskim interesima". Ocenio je i da je u Ministarstvu unutrašnjih poslova ista situacija i da se na rukovodeće funkcije postavljaju stranački kadrovi.

"Kolege su sinoć u Beogradu pokušale da privedu neke osobe a iz kabineta ministra je stigao nalog da se puste", rekao je Mijailović dodavši da je slična situacija i u drugim ministarstvima.

Zatražio je smenu ministara Stefanovića i Vulina ali i svih ostalih koji umesto za narod i državu, kako je rekao, rade za sebe i partijske interese.

Ako to ne bude uradjeno, najavio je on, okupljeni će ponovo doći i "obračunati se po zakonu".

Antić je rekao da je današnji skup, "iako simboličan, početak ustavobraniteljstva Srbiji".

Oštro je kritikovao Vulina i prethodnog ministra odbrane Zorana Djordjevića zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja pripadnika sistema odbrane.

"Dnevno vojsku napušta šest ljudi", rekao je Antić koji je kritikovao i Vučića što se, kako je rekao, nije odazvao ni pozivu sindikata na razgovor.

Predstavnici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i "Pokreta protiv diktature" takodje su oštro, kritikovali vlast uz ocenu da su svi okupljeni zajedno u borbi protiv režima.

Posle više obraćanja u Ulici srpskih vladara, okupljeni su krenuli u kraću protestnu šetnju centralnm gradskim ulicama, a protest je i formalno završen na Trgu Republike.

Protest je počeo je oko 14 časova ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu a oko 1.000 okupljenih je blokiralo deo Ulice srpskih vladara.

Saobraćaj je bio obustavljen od Terazija do Ulice kneza Miloša, kao i tokom šetnje Ulicom kneza Miloša do Doma Narodne skupštine i zatim preko Terazija do Trga Republike.

Učesnici protesta nosili su državne i sindikalne zastave, a broj okupljenih, tokom šetnje, po nezvaničnim procenama narastao je na oko 2.000 ljudi.

Skup je obezbedjivala  redarska služba organizatora protesta a nije bilo incidenata

Protest je podržalo više udruženja i gradjanskih inicijativa i pokreta, kao i sindikalnih i organizacija studenta medju kojima i Nezavisni sindikat javnih službi Srbije i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

Na protestu su bile i zastave Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, radnika fabrike pumpi Jastrebac iz Niša, Pokreta protiv diktature...

Dva reprezentatvna sindikata policije i vojske smatraju da su "apsolutno svi" nosioci vlasti u Srbiji "zloupotrebili javne funkcije zarad lične koristi i koristi njihove kvazielitističke grupacije".

Istovremeno, kako tvrde sindikati, "gradjani su obespravljeni i demoralisani" a "izvršen je pokušaj socijalne, finansijske i duhovne getoizacije".

Oni traže državu prava kao i demokratske institucije, obustavljanje privatizacije javnih resursa, socijalnu sigurnost, besplatno školovanje i besplatno lečenje, kao i zakonom garantovanu apsolutnu slobodu javne reči.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.