AAA

POLITIKA | 11.10.2017 11:50 > 11.10 12:19

UNS: RATEL obavezao kablovske operatere na prenos Prve, O2, Hepi i Pinka

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) donela je rešenje o obavezi kablovskih operatera da prenose programe televizija sa nacionalnom frekvencijom Prva, O2, Hepi i Pink, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije.

U saopštenju UNS je naveo da je RATEL juče doneo rešenje na osnovu zahteva Saveta REM-a koji je takodje na jučerašnjoj sednici utvrdio listu kanala koje će kablovski operateri biti obavezni da prenose.

Na sajtu REM-a navodi se da je utvrdjena lista televizijskih programa za koje je predvidjen obavezan prenos kao mera zaštite medijskog pluralizma na kojoj su Radio-difuzno preduzeće B92 ad, Hepi TV, TV Pink i Prva televizija.

Generalni sekretar REM-a Nenad Janković UNS-u je kratko rekao da je REM u skladu sa članom 106 Zakona o elektronskim medijima imao obavezu da utvrdi listu obaveznih kanala i da je sada ta obaveza ispunjena.

Član 106 Zakona predvidja da regulator najmanje jednom u tri godine utvrdi listu radijskih i televizijskih programa koje su dužni da prenose operatori čiji mrežu koristi "značajan broj krajnjih korisnika kao jedini ili prvenstveni način za primanje medijskih sadržaja, a u cilju ostvarivanja javnog interesa i medijskog pluralizma".

Isti član Zakona propisuje i da regulator zahtev za utvrdjivanje obaveze prenosa, zajedno sa listom dostavlja regulatornom telu nadležnom za elektronske komunikacije, u ovom slučaju RATEL-u.

"Na osnovu odredbe člana 100 stav 10 Zakona o elektronskim medijima, operator, osim operatora mreže za terestričko emitovanje, dužan je da, bez naknade, distribuira i emituje osnovne programe javnog medijskog servisa u zoni njihovog pokrivanja, kao i programe četiri pružaoca medijskih usluga, navedenih u listi", navodi se u zahtevu koji je REM poslao RATEL-u.

U obrazloženju donetog rešenja RATEL navodi da su "listom utvrdjeni televizijski programa sa pokrivanjem na teritoriji cele Republike Srbije za koje postoji obaveza prenosa od strane operatora elektronskih komunikacionih mreža, na pravičan, transparentan i nediskriminatorski način u cilju ostvarivanja javnog interesa i zaštite medijskog pluralizma", preneo je UNS.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.