AAA

POLITIKA | 11.10.2017 17:50 > 11.10 20:09

Ana Brnabić: Pristupanje EU interes gradjana Srbije


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, kojem je poručila da je proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) strateški cilj Srbije koji je u interesu naših gradjana, saopštila je pres služba premijerke.

Ana Brnabić je, na sastanku na kojem je učestvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, zahvalila Evropskoj komisiji na konstruktivnoj saradnji kada je u pitanju pregovarački proces.

"Ona je zahvalila i Junkeru na pozitivnim porukama u govoru o stanju EU i Pismu o namerama, u kojima je Srbija jedna od zemalja koje su prepoznate kao lideri evrointegracija u regionu, kao odgovoru na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o dobijanju jasnijeg datuma", navodi se u saopštenju.

Premijerka je istakla da su reforme koje Vlada sprovodi na putu ka punopravnom članstvu Srbije u Uniji prevashodno zbog dobrobiti gradjana, ali da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovora naporima Srbije i rezultatima postignutim u pregovaračkom procesu.

Ona je naglasila da veliku pažnju Vlada Srbije posvećuje reformi obrazovanja i digitalizaciji, imajući u vidu značaj inovacija za dalji ekonomski rast i modernizaciju društva.

Ana Brnabić je dodala i da je regionu Zapadnog Balkana mesto u EU, i da Srbija, uprkos povremenim negativnim procesima u regionu, ostaje opredeljena da sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima rešava dijalogom.

Junker i Ana Brnabić su se saglasili da je potrebno da Srbija nastavi da primenjuje reforme, posebno one koje se odnose na vladavinu prava, navodi se u saopštenju.

Junker je ohrabrio Srbiju da nastavi da igra konstruktivnu ulogu kada je reč o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i prihvatio poziv da dodje u posetu Beogradu narednog proleća, dodaje se u saopštenju.


Konsenzus s EU za nova poglavlja, Junker dolazi u Beograd

Brnabić je po završetku posete sedištu Evropske unije u Briselu kazala da je "postignut konsenzus" s čelnicima EU da se do kraja godine otvore nova poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije i Unije i saopštila da će predsednik Evropske komisije žan-Klod Junker na proleće 2018. posetiti Srbiju. Ana Brnabić je to rekla posle razgovora s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini koja je želela da ponovo naglasi "čvrsto uverenje da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i na tome se dosledno i uporno dela".

Visoka predstavnica EU je ukazala takodje na veliku važnost regionalne saradnje i "prevazilaženje nekih duhova prošlosti", istakavši "značajne ekonomske rezultate Srbije u proteklim godinama" i uvažavanje za ulogu Srbije u regionu.

Predsednica srpske vlade je ponovila da je strategijski cilj Srbije članstvo u EU i rekla da je prvenstvo u delovanju vlade bila budžetska konsolidacija jer je Srbija pre tri godine bila na rubu bankrota.

Ona je istakla da su sad dalji koraci reforma javne uprave, obrazovanje, digitalizacija i dugoročno održiv ekonomski rast, kao i veća posvećenost vladavini prava što Srbija mora učiniti i u okviru pregovora o članstvu s EU o "najizazovnijim poglavljima 23 i 24", jer to bitno posebno za prebražaj pravosudja, što je važno za gradjane i privredu.

Ana Brnabić je podvukla takodje "instrumentalnu ulogu" stabilnosti regiona za sprovodjenje reformi i približavanje EU, za šta "nije toliko važno koliko se brzo približavamo EU, već koliko se sprovode reforme".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.