AAA

POLITIKA | 13.10.2017 11:40

Péntek délelőtti hírösszefoglaló, 2017. október 13-a, 12:00

BELGRÁD – Zoran Pašalić polgári jogvédő kijelentette, hogy a savamalai barakkrombolás ügye jelen pillanatban a rendőrség, az ügyészség és a bíróság kezében van, és ő arra vár, hogy a rendőrség tájékoztassa őket az ügy kapcsán érkezett panaszokról.
A Novi magazin hetilapnak adott interjújában az ombudsman elmondta, hogy ez az ügy az ombudsman részéről még korábban ad acta került, minden rendelkezésre álló eszközt felhasználtak, kivéve a megoldást követelő nyilvános felhívást, amelyet különféle módokon lehet értelmezni.
Arra a kérdésre, hogy amikor a rendőrség elvégzi a rá eső részét, megkezdi-e az egyes panaszok ügyében az eljárást, Pašalić igennel válaszolt.

BELGRÁD – Aleksandar Vučić szerb államfő ma tárgyalt Dagfinn Høybråtennel, az Északi Minisztertanács főtitkárával az észak-európai országok regionális együttműködési modelljéről, valamint annak lehetőségéről, hogy a kapcsolatok kialakításának ezen módja példaként szolgálhatna a Nyugat-Balkán számára is.
Høybråten kihangsúlyozta, a kis lélekszámú északi államok felismerték az együttes fellépés előnyeit, és bár nem volt minden zökkenőmentes, megtalálták a módját egy bizonyos szintű integrációnak és a határokon átívelő mobilitásnak, ami megteremtette a kiváló gazdasági fejlődés feltételeit – áll a találkozóról kiadott közleményben.
A vendég felkínálta a tapasztalatok átadását a Nyugat-Balkánnak, mivel ez a modell nem csak a gazdaság fejlődését hozta magával, de nagyban hozzájárult a nemzetek közötti bizalom kialakulásához is.

BELGRÁD – A szerbiai kormány Aleksandar Gajovićot, az Ilustrovana politika szerkesztőjét nevezte ki tájékoztatási államtitkárnak – közölte a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS).
Az UNS úgy tudja, hogy Gajovićot a kormány tegnapi ülésén nevezték ki.
Az újságírószervezet közleménye szerint Gajović egy évig volt a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium tájékoztatási részlegének tanácsadója, részt vett a médiatörvények kidolgozásában is. 2013 szeptemberében a Politika Rt. Felügyelő Bizottsága kinevezte őt az Ilustrovana politika fő és felelős szerkesztőjének.

BELGRÁD – A Néppárt megalakítási kezdeményezését, amit még korábban bejelentett Vuk Jeremić, több mint 70 közéleti személyiség, ügyvéd orvos, egykori nagykövet írt alá – számol be róla mai számában a Danas.
A lap nem hivatalos információi szerint a polgárok október 14-től, azaz holnaptól Szerbia nagyobb városainak terein írhatják majd alá a támogatói nyilatkozatot.
Ebben az áll, hogy Szerbia mély morális, társadalmi, gazdasági és politikai válságban leledzik, technológiai és gazdasági vonatkozásban lemarad nem csak a környező országokhoz, de a világhoz képest is, „a szegénység és a kilátástalanság a társadalom kulcsproblémái”.

BELGRÁD – Kyle Scott, az USA belgrádi nagykövete feltette a kérdést, hogy miért kezelik a Balkánon hősökként azokat a személyeket, akiket háborús bűncselekmények miatt vádoltak meg és ítéltek el – írja a Danas pénteki számában.
„Én Szerbiában vagyok az Egyesült Államok nagykövete, nem pedig Horvátországban, de ez is fölveti az adekvát kérdést, amit ebben az országban hallottam: miért kezelik ebben a régióban odahaza a háborús bűncselekményekkel megvádolt, sőt elítélt személyeket hősökként?” – fogalmazott Scott.
Így válaszolt arra a kérésre, hogy fűzzön kommentárt Aleksandar Vulin szerbiai védelmi miniszter megjegyzéséhez. Vulin azt találta korábban mondani, hogy őt meglepi, hogy az USA nagykövete „nem látja, hogy miként ássák alá a horvát állam imidzsét” azzal, hogy Ante Gotovina hágai vádlott a horvát kormány tanácsadója lett.

BELGRÁD – Marko Đurić, a szerbiai kormány Koszovó-irodájának igazgatója ma kijelentette, hogy Belgrád kész a párbeszéd folytatására Pristinával, és kész minden felmerülő nézeteltérést és a koszovói szerb nép problémáit békés, demokratikus eszközökkel megoldani.
Andrej Logarral, a szlovén külügyminisztérium államtitkárával folytatott tárgyalásai során Đurić kifejtette, hogy Szerbia már hónapok óta nem lel partnerre a brüsszeli egyezmény végrehajtását illetően, különös tekintettel annak fő elemére, a koszovói Szerb Községek Közösségének megalakítására.

PREŠEVO – Preševo községben az előrehozott helyhatósági választás előtt egy új párt alakul: az Albánok Demokratikus Pártjának Reformjaiért Mozgalom, amely kulcsfontosságú tényezővé válik ebben a helyi önkormányzatban – jelentette ki csütörtökön Sami Salihu, az új politikai formáció alapító bizottságának elnöke.
A Ragmi Mustafa vezette Albánok Demokratikus Pártja korábbi tisztségviselőjeként a 2016-os helyhatósági választáson is részt vevő Salihu a Beta hírügynökségnek elmondta, reményei szerint az új párt el fogja nyerni az elkövetkező választáson a polgárok többségének bizalmát, és a jövőben ő irányíthatja a községet.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.