AAA

POLITIKA | 13.10.2017 16:10

Péntek délutáni hírösszefoglaló, 2017. október 13., 17:00

BELGRÁD  –  Aleksandar Vučić szerb államfő ma annak a várakozásának adott hangot, hogy néhány év múlva a közös gazdasági zóna a balkáni államok vámuniójává növi ki magát.

A Belgrádi Biztonsági Fórumot záró beszédében rámutatott arra, hogy van „egy nagy kérdés”, amelyről tavaly kezdődtek tárgyalások, és ő ennek folytatását „szorgalmazza”, ez pedig egy közös együttműködési zóna kialakítása a régióban.

„Egy regionális gazdasági zónáról beszélünk, és remélem, hogy néhány év múlva már átléphetünk a második stádiumba: egy vámunió megteremtése felé. Mi túlságosan kicsik vagyunk… Minden nyugat-balkáni állam önmagában kicsi, ezért szükségünk van egy közös piac kialakítására” – szögezte le Vučić.

BARCELONA  –  Carles Puigdemont katalán elnökre mind nagyobb nyomás nehezedik a szeparatista mozgalom részéről, hogy végleg kiáltsa ki a Spanyolországtól való elszakadást.

Puigdemont két szövetségese ma arra szólította fel az elnököt, hogy ne vesztegesse tovább az időt, és ne törődjön a spanyol kormány fenyegetőzésével, miszerint részben vagy teljes mértékben átveszik a katalán regionális kormány irányítását.

Puigdemont a regionális parlament előtt mondott keddi beszédében úgy fogalmazott, hogy Katalónia a függetlenség kikiáltása felé halad, amire az október 1-jei referendumon mandátumot szerzett, ám rögvest néhány hétre felfüggesztette a függetlenség kikiáltását annak érdekében, hogy lehetőséget teremtsen a párbeszédre a spanyol hatalommal.

BELGRÁD  –  Aleksandar Vučić szerbiai államfő ma bejelentette, hogy a szerbiai kormány a következő ülésén tárgyal a Koszovóról szóló „belső dialógus” technikai feltételeinek megteremtéséről.

Mint mondta, beszélt Ana Brnabić kormányfővel, és biztosította őt afelől, hogy a kormány szavatolni fogja „a párbeszéd teljes logisztikáját” és munkacsoportot alakít.

„Mindenkit meghallgatunk, és utána javaslatokat terjesztünk majd a polgárok elé. Úgy vélem, ennek van a legnagyobb jelentősége számunkra. Ennek van tartalma és szubsztanciája” – mondta Vučić a Belgrádi Biztonsági Fórumon mondott záróbeszédében.

BELGRÁD  –  Siniša Mali belgrádi polgármester ma bejelentette, hogy a főváros főutcáin a nyáron megkezdett infrastrukturális munkálatokat 15 napon belül befejezik, így a város jobban működhet majd.

A Kalemegdantól a Száva rakpartjáig vezető gyalogos hídnál tett látogatása során Mali azt mondta, hogy ez a jövő nyárig kiépülő objektum „kulturális látványosság” is lesz, hiszen a keskeny hidat két szobrász, Richard Deacon és Mrđan Bajić szobrai díszítik majd.

BELGRÁD  –  A Városi Közlekedési Vállalat (GSP) ma ünnepelte a belgrádi tömegközlekedés elindításának 125 éves évfordulóját. Ez alkalomból a polgárok lovas kocsival utazhattak a Tašmajdantól a Vuk szoborig – közölte ez a vállalat.

Az első lóval közlekedő kocsi 1892-ben ment végig a Kalemegdantól a Slavijáig vezető vonalon, két évvel később viszont már bevezették az árammal működő villamoskocsit a Terzije és Topčider között.

BELGRÁD  –  Belgrád és Pristina képviselői több mint 200 alkalommal találkoztak Brüsszelben, hogy a viszonyok normalizálásáról tárgyaljanak. A találkozók során 44 technikai egyezményt kötöttek meg, ám nem hajtották mindegyiket végre, az egyik legnagyobb porblémát pedig a kitelepültek visszatérése jelenti.

Ez hangzott el ma a Belgrádi Biztonsági Fórum keretében megtartott vitatribünön, amelynek Belgrád és Pristina normalizációs folyamata volt a téma.
Marko Đurić, a szerbiai kormány Koszovó-irodájának igazgatója annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Belgrád és Pristina kapcsolatai most jobbak, mint egy évvel korábban. Hangsúlyozta, számára a normalizáció jobban működő gazdaságot és a koszovói munkanélküliség csökkenését jelenti.

LUXEMBOURG  –  Fatális volna Európára nézve, ha felszámolnák a schengeni zónát, azaz a szabad emberáramlást – figyelmeztetett Dimitrisz Avramopulosz európai belügyi biztos az uniós belügyminiszterek luxembourgi értekezletén.

„Osztjuk az egyes tagországok aggodalmát a biztonságot illetően, ám Schengen működik és ennek így is kell maradnia, mert ha Schengen megszűnik, Európa is megszűnik vele együtt” – mondta Avramopulosz újságíróknak nyilatkozva.

Több európai ország, köztük Franciaország és Németország is a schengeni egyezmény módosítását szeretné, ezt ugyanis az állandó terrorfenyegetettség miatt idejétmúltnak gondolják.

BELGRÁD  –  Nebojša Stefanović belügyminiszter ma kijelentette, hogy mindeddig egyetlen egyszer sem sikerült feltörni minisztériumának adatbázisát, a kormány pedig folyamatosan dolgozik a vádelmi rendszer fejlesztésén.

Stefanović a Belgrádi Biztonsági Fórum keretén belül megtartott, a délkelet-európai e-közigazgatás védelmének növeléséről szóló kerekasztalon aláhúzta: a szerbiai kormány felismerte az információtechnológia jelentőségét, és tisztában van mindazokkal a veszélyekkel, amelyeket ezek használata magában rejt.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.