AAA

POLITIKA | 17.10.2017 09:50 > 17.10 10:39

Djurić: Srpska lista nije stranački već državni projekat

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo Marko Djurić pozvao je danas Srbe na Kosovu da 22. oktobra izadju na lokalne izborime i da glasaju za Srpsku listu .

Djurić je za Radio televiziju Srbije rekao da je veoma važno da se Srbi na Kosovu okupe oko Srpske liste, i to, kako je istakao, nije stranački već državni projekat.

On je rekao da se pokazalo da se politika Olivera Ivanovića politika Demokratske stranke (DS) i ocenio da ta politika ništa dobro nije donela.

"Uveren sam da gradjani Kosova to neće prihvatiti", istakao je Djurić.

Predsedništvo DS je odlučilo da na lokalnim izborima 22. oktobra na Kosovu i Metohiji podrži Gradjansku inicijativu "Srbija, demokratija, pravda" i njenog lidera Olivera Ivanovića kao kandidata za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, saopšteno je juče iz te stranke.

Djurić je juče imenovan za predsednik Radne grupe za unutrašnji dijalog o Kosovu u koju će biti uključena sva  ministarstva.

Prema njegovim rečima, druga faza dijaloga bi trebalo da počne vrlo brzo.


Primena sporazuma o pravosuđu do petka

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavio je da očekuje da će posao u vezi primena sporazuma Beograda i Prištine o pravosudju biti završen u petak.

"Ovo je prvi put od 1999. godine da ćemo imati sud sa srpskom većinom, sa predsednikom suda Srbinom u Kosovskoj Mitrovici i Tužilaštvo sa srpskom većinom. Očekujem da će ovaj veliki i važan posao za srpski narod na KiM biti završen do petka, kao i svi preduslovi u smislu posebnih naknada za sudije i tužioce, o čemu će vlada doneti odluku", rekao je Djurić za RTS povodom današnjeg početka primena sporazuma Beograda i Prištine o pravosudju.

Djurić je dodao da je važno za Srbe na KiM da imaju pravnu sigurnost, i na severu pokrajine, kao i u sredinama južno od Ibra, gde će biti stotine Srba zaposlenih u pravosudju.

Na Kosovu je sve spremno da danas na snagu stupi Sporazum o pravosudju, postignut u dijalogu Beograda i Prištine početkom 2015. godine, a koji podrazumeva integraciju srpskih sudija u kosovski pravosudni sistem.

Proces integracije počinje u 11 sati polaganjem zakletve pred predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i potpisivanjem ukaza za imenovanje 42 sudije iz manjinskih zajednica koji će raditi u sudovima u severnom delu Kosova.

Portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančić rekla je agenciji Beta da je sve spremno da sporazum stupi na snagu 17. oktobra, kao što su krajem avgusta dogovorili predsednici Srbije i Kosova u okviru dijaloga koji se u Briselu vodi pod pokroviteljstvom EU.

"Svi koraci za integraciju srpskih sudija u kosovski sistem su obavljeni i obe strane ispunile su sve obaveze poštujući taj dogovor", dodala je ona.

Sudije koje sutra budu položile zakletvu počeće da rade 23. oktobra u sudu u severnoj Mitrovici i odeljenjima suda u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Djurić koji je imenovan za predsednika Radne grupe za podršku unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji rekao je da će Radna grupa pružiti tehničku, logističku, organizacionu podršku unutrašnjem dijalogu.

On je kazao da je cilj da bude razmatran najširi spektar stavova i da najviše ideja bude sabrano na jednom mestu.

"Unutrašnji dijalog će značajno osnažiti kapacitet Srbije da se bavi pitanjem Kosmeta i kada je reč o unutrašnjim odnosima i kada je reč o medjunarodnoj zajednici", rekao je Djurć.

"U Radnu grupu će, kako je najavljeno, biti uključena sva ministarstva, a 13 članova je učestvovalo u njenom uspostavljanju. U narednim nedeljama će, kada je reč o Radnoj grupi, započeti druga faza dijaloga, rekao je Djurić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.