AAA

POLITIKA | 18.10.2017 14:00 > 18.10 14:12

Vučić: SNS ima čiste pare

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas navode o "pranju para" tokom predsedničke izborne kampanje navodeći da Srpska napredna stranka plaća sve obaveze i ima čiste pare sa računa države.

On je novinarima u Vlasotincu povodom navoda o pojedinačnim uplatama od po 40.000 dinara tokom predsedničke kampanje rekao da je SNS-u "neka žena platila 19.000 dinara", a da drugi dobijaju milione za kampanju od tajkuna.

"SNS ima čiste pare sa računa koje dobija od države, SNS-u tajkuni nisu potrebni", rekao je Vučić i upitao odakle se finansiraju kampanje onih čije stranke još ni ne postoje.

"Njih neće niko ni da pita, a ako ih pitate reći će da je to tortura", dodao je Vučić.

Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je Višem javnom tužilaštvu SNS zbog sumnje na pranje novca tokom izbora, a Tužilaštvo još poverava navode Agencije, piše portal BIRN.

Portal navodi da dokazi prikupljeni tokom istraživanja ukazuju na sistematične povrede zakona od strane SNS-a na ovim i prethodnim izborima i prenosi izjave gradjana i aktivista koji su bili uključeni u prikupljanje donacija.

Naveden je iskaz neimenovane devojke koja je rekla da ju je pred predsedničke izbore 2017. godine na jednom sastanku "funkcioner stranke izdvojio u stranu, dao 40.000 dinara i rekao da je novac deo velikog priloga partiji".

"Uvek ću podržavati Srpsku listu"

Vučić je danas naglasio da će uvek podržavati Srpsku listu jer preko nje Srbija ima uticaj na svojoj teritoriji.

"Što se nas tiče mi ćemo da podržimo Srpsku listu jer time i Srbija ima uticaja na svojoj teritoriji", rekao je Vučić novinarima u Vlasotincu.

On je rekao da je pravo opozicionih partija da podrže koga hoće i da misli da je divno što pordžavaju svakog ko je protiv srpske liste.

Vučić je kazao da je velik pritisak spolja preko pojedinih zapadnih ambasada da se "rasturi" Srpska lista i srpski uticaj na Kosovu i Metohiji i dodao da oni to rade preko pojedinih Srba zajedno sa Albancima.

"Oni to rade zato što ne žele da Srbi imaju tu zlatnu akciju ni u vladi nego da im to otežaju oduzimanjem lokalnih samouprava i zato bi uvek podržao srpsku listu, jer je jedina vezana za Srbiju", kazao je Vučić.

On je kazao da neko mora da se bori za život i bezbednost Srba na Kosovu te da je to posao Srpske liste.

Vučić je kazao i da će i srpska policija uz kosovsku ispitivati zašto je stradao Miloš Šćepanović.

Šćepanović je ubijen u Kosovskoj Mitrovici krajem septembra.

Predsednik Srbije izjavio je da će sprovodjenje sporazuma o pravosudju na Kosovu, odnosno uključivanju srpskih sudija u kosovsko pravosudje, biti obavljeno u petak ili u ponedeljak, jer je Srbija pouzdan partner. 

Komentarišući izjave iz Evropske unije, koja je navela da žali zbog nesprovodjenja sporazuma o pravosudju na Kosovu, Vučić je rekao da je Srbija na to "već naučila". 

"Neki kasne u formiranju Zajednice srpskih opština četiri godine i šest meseci, od aprila 2013. godine ako se ne varam. I ne pada im na pamet da urade to, i imaju podršku od mnogih iz sveta... Bolje da me ne vuku za jezik", rekao je Vučić.

On je dodao da će to uskoro biti obavljeno jer Srbija nikoga ne obmanjuje i pouzdan je partner.

"A i jedni i drugi neka razmisle da li to mogu da kažu. Srbija će da ispuni šta je obećala. A oni drugima neka drže predavanja", rekao je Vučić. 

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič izjavila je u utorak da EU žali zbog nesprovodjenja sporazuma o pravosudju na Kosovu i da očekuje da se poštuje utvrdjeni rok o uključivanju srpskog sudskog osoblja u kosovsko pravosudje.

Ona je podsetila da su takav dogovor postigli predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači krajem avgusta i naglasila da će to "doprineti poštovanju vladavine zakona na Kosovu i posebno na području Mitrovice".


Nije odlučivano o slanju deminera
Vučić je danas, povodom spekulacija da SAD zameraju Srbiji jer planira da svoje deminere koji su se obučavali američkim novcem pošalje u Siriju sa ruskom vojskom, rekao da o tome još nije odlučivano ali da je i sam primetio da su preko medija "i jedni i drugi i treći već krenuli da pritiskaju". 

"Nemam odgovor... Radimo sve što možemo da sačuvamo nezavisnost. Borimo se za Srbiju i srpske interese, da sačuvamo suverenitet i samo donosimo odluke. Da li ima pritisaka sa svih strana? Ima ih, možda, i više nego ikada", rekao je Vučić u Vlasotincu. 

On je, u šaljivom tonu, novinarki koja mu je postavila to pitanje ponudio i poziciju savetnika ako na to pitanje predloži dobar odgovor koji će rešiti problem.

Predsednik je rekao da gradjane "ne treba da boli glava oko toga" i da oni ne treba da se opredeljuju da li su za Ruse, Amerikance ili Evropljane, već da treba da budu za sebe, svoju zemlju i narod. 

Kako navodi list Blic, u prethodnih nekoliko dana bilo je "šumova na vezi" izmedju ambasadora SAD Kajla Skota i ministra odbrane Aleksandra Vulina jer Amerika zamera Srbiji što razmatra mogućnost slanja deminera, koji su se obučavali i sredstvima te zemlje, u Siriju da zajedno sa ruskom vojskom uklanjaju mine u toj zemlji.

Navodno je Amerika spremna da preispita prijem vojnika iz Srbije na obuku ako će ti vojnici da završe na svetskim žarištima u akciji sa ruskim vojnicima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.