AAA

POLITIKA | 18.10.2017 14:35

BIRODI: Vučić u medijima četiri puta zastupljeniji od Ane Brnabić


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od 1. do 20. septembra bio je četiri puta zastupljeniji od premijerke Srbije Ane Brnabić, pokazuje istraživanje Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) o predstavljanju Vlade Srbije u centralnim informativnim emisijama na televizijama sa nacionalnim frekvencijama i televiziji N1.

Podaci pokazuju da je Vučić u posmatranom periodu imao 18.383 sekundi na televizijama Pink, Radio-televiziji Srbije, Hepi, Prva, O2 i N1, dok je premijerka Brnabić imala 4.826 sekundi na televiziji.

Istraživač Zoran Gavrilović rekao je da se fokus posmatranih televizija preusmerio na predsednika, kada je Vučić sa mesta premijera prešao na tu funkciju i da se dolazi u situaciju da je važno ko nešto priča, a ne šta priča.

Istraživač Dražen Palica rekao je da je u medijima prisutna izuzetna personalizacija institucija i da mediji ne prikazuju, "ne stvaraju sliku stvarnosti, koja je korespondentna sa onom stvarnošću kojoj svedoče gradjani".

"Medijski fokus je tamo gde je onaj sa najviše političke moći... Predsednik republike i dalje je suveren u medijskom smislu. On je četiri puta prisutniji nego premijerka. Mediji izražavaju istinskog nosioca moći u Srbiji", rekao je Palica.

Najzastupljeniji ministri u medijima na televizijama su imali 10 puta manje sekundi nego Vučić. Medju najzastupljenijima su ministar odbrane Aleksandar Vulin (2.164), ministar spoljnih poslova Ivica Dačić (1884), ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović (1.717), ministar prosvete Mladen Šarčević (1.244) i ministar zdravlja Zlatibor Lončar (1.124).

Najmanje tv sekundi imali su ministar za inovacije Nenad Popović, koji je imao nula sekundi, ministarka za populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović sa 16 sekundi, ministar privrede Goran Knežević sa 39 i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sa 42 sekunde.

Polovinu vremena koliko je Vučić bio zastupljen na televizijskim kanalima bio je zastupljen na televiziji Pink. Gavrilović je na konferenciji za novinare rekao da je Pink potpuno posvećen Vučiću i svima oko njega ili protiv njega i da ako bi gradjani gledali samo Pink "ne bi znali šta radi Vlada Srbije".

"Ministarka Zorana Mihajlović na Pinku ima pet sekundi, a na N1 oko 400 sekundi", rekao je Gavrilović i dodao da na Pinku i televiziji O2, Vučić i Brnabić nemaju nijednu negativnu ili neutralnu sekundu.

Istraživanje pokazuje da su ministri zastupljeniji od ministarstava, kao i da je Vlada Srbije manje zastupljena od premijerke Brnabić i da se rad ministarstva prevashodno sagledava kroz ličnost ministra.

Kada je reč o ministarstvima, Ministarstvo prosvete zabeležilo je najveći broj negativnih sekundi 50 od 172.

Kada je reč o temama Vučić se najviše bavio spoljnom i geo politikom, dok se Brnabić najviše bavila ekonomijom, povećanjem plata i regionalnom saradnjom. Kada je reč o ministrima, oni su se "manje-više" držali delokruga svojih Ministarstava.

Formiranje izvršne vlasti na Kosovu, položaj Srpske liste i interni dijalog o Kosovu, plasirali su Kosovo kao temu broj jedan u septembru, kojoj osvećeno više od 350 priloga, medju istaknutijim temama bilo je i povećanje plata i penzija, sloboda medija, evropske integracije, kao i kritika opozicije.

Kada je reč o vrednostima predstavnici vlasti bavili su se ekonomskim razvojem, vladavini prava, evropeizacijom, ravnopravnosti i nacionalnim interesima, dok vrednosti poput slobode, pluralizma i multikulturalnosti nisu pominjani, pokazuje istraživanje.

Istraživanje pokazuje i da najveći broj ministara koristi priliku u televizijskim nastupima da informiše, promoviše i vrši propagandu, pa je tako bilo 33 promotivna priloga, 11 propagadnih, a 29 informativnih, dok u posmatranom periodu nije bilo priloga u kojima ima dijaloga, odnosno bar dva sagovornika sa suprotstavljenim mišljenjem, a sa podjednako vremena.

Palica je rekao da je medijska pismenost u prilazima podbacila i da su oni daleko od onoga kako bi trebalo da izgledaju, dok je Gavrilović rekao da mediji kakvi su danas u Srbiji ne štite interes gradjana, već onih koji ih finansiraju.

Gavrilović je rekao da će oni pokušati da zakažu razgovor sa premijerkom Brnabić i predoče joj nalaze istraživanje, jer nije siguran da ona ima pravu sliku o tome kako izgledaju mediji u Srbiji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.