AAA

POLITIKA | 20.10.2017 12:20 > 20.10 14:16

NSPM: SNS 33,8 odsto, lista Djilas, Janković, Jeremić 27,7 odsto, Šapić treći

Zajednička lista za beogradske izbore na kojoj bi se nalazili Dragan Djilas, lider Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković i lider Narodne stranke Vuk Jeremić osvojila bi u ovom trenutku 27,7 odsto glasova, i značajno se približila Srpskoj naprednoj stranci (SNS) za koju bi glasalo 33,8 odsto birača, pokazalo je najnovije istraživanje Nove srpske političke misli (NSPM).

"Mi smo eksperimentisali sa tom kombinacijom, tog trojnog saveza koji će na kraju možda biti širi ili uži, ali pokazalo se da je ta kombinacija vrlo dobro primljena u biračkom telu", rekao je urednik NSPM Djordje Vukadinović.

Pored SNS-a i liste "Djilas, Janković, Jeremić", vrlo dobar rezultat u ovom trenutku ima i lista Aleksandra Šapića za koju bi glasalo 16,1 odsto birača.

Sve ostale liste su daleko ispod, na ivici cenzusa, pa tako SPS dobija 5,5 odsto, SRS 3,6 odsto, Dveri 2,7 odsto, lista Ljubiše Preletačevića Belog 2,6 odsto, DS 2,3 odsto, Dosta je bilo 2,1 odsto, Ne davimo Beograd 1,9 odsto i ostali 1,7 odsto.

Istraživanje je radjeno na uzorku od 1.000 gradjana u periodu od 25. do 30. septembra. Polovina ispitanika anketirana je telefonom, a polovina razgovorima na terenu.

Prema Vukadinovićevim rečima uspeh saveza "Djilas, Janković, Jeremić", leži u činjenici da su oni kompatibilni, odnosno da svako od njih ima neke adute kojima kompenzuju nedostatke ostalih.

"Janković iza sebe ima oreol zaštitnika gradjana i dobar rezultat na predsedničkim izborima. Djilas se pokazao kao sposoban tehnokrata i menžder. Ostao je u sećanju kao energičan i sposoban gradonačelnik iako je nekoliko godina odsustvovao iz politike. S druge strane, Jeremić ima ogromno iskustvo i veze u medjunarodnim krugovima i organizacijama što ovima nedostaje", kazao je Vukadinović.

On je rekao da taj savez ima realne šanse da raste i da se širi, ali se još ne zna do kojih granica.

Prema njegovim rečima, prilično iznenadjenje je Šapićev rezultat koji bi ostvario s obzirom da iza sebe nema političku stranku i organizaciju.

"Na prvi pogled to jeste iznenadjenje, ali Šapić ima nekoliko godina delovanja na nivou Novog Beograda i to je ostalo zapaženo kod gradjana", rekao je Vukadinović.

Pored te dve liste, ostale opozicione stranke imaju veliki problem da se dokopaju cenzusa.

Upitani da li im je potrebna nova politička snaga, 47,1 odsto ispitanika odgovorilo je potvrdno, dok je 42,4 odsto reklo da za tako nešto nema potrebe.

Na pitanje da li bi izašli na gradske izbore ako bi bili održani sledeće nedelje 65,5 odsto ispitanika reklo je da bi sigurno izašlo, verovatno 18,7 odsto, a ne bi izašlo 7,7 odsto.

Prema istraživanju NSPM, 80 odsto birača kaže da danas živi gore ili isto u odnosu na pre četiri godine (gore 40,6 odsto, isto 39,5 odsto).

Kao najveće probleme u prestonici anketirani vide siromaštvo 18,7 odsto, nezaposlenost 18 odsto, korupciju 13,9 odsto, saobraćaj 10,2 odsto, medijski mrak 9,2 odsto, kriminal 8,8 odsto, zdravstvene usluge 7,2 odsto, gradski prevoz 5,7 odsto.

Gradjani Beograda koriste većinski internet, pokazuje istraživanje, jer njih 59,7 odsto kaže da ga koristi svakodnevno, 8,2 odsto nekoliko puta nedeljno, dok internet ne koristi 32,2 odsto.
Ostale fotografije uz tekst

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.