AAA

POLITIKA | 26.10.2017 17:20 > 26.10 17:31

Brnabić: Situacija u medijima nasledjena i katastrofalna

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je situacija u medijima "nasledjena i katastrofalna" i da nije tačno da je odbila da razgovara sa grupom Za slobodu medija.

"Situacija u medijima, kao u bilo kojem drugom segmentu društva je nasledjena i katastrofalna", rekla je Brnabić u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika.

Dodala je da je Savet za borbu protiv korupcije na čijem je čelu bila Verica Barać, podneo izveštaj u kojem se navodi da je u vreme vlade Mirka Cvetkovića (DS) vršen politički pritisak i da je nad medijima uspostavljena potpuna kontrola.

Ona je rekla da je 2011. godine Evropski parlament izrazio bojazan da postoji pritisak na medije.

Premijerka je rekla da joj je "zanimljiva formulacija" da je odbila da se sastane sa predstavnicima medija.

"Nisam imala vremena u poslednjih deset dana, sastaću se s njima, zakazaću taj sastanak", rekla je Brnabić i dodala da se sastaje sa svim medijima sa kojima treba da čuje sve probleme koje treba.

Ona je rekla da je ponosna na to što je bila ministarka u Vladi Aleksandra Vučića koja je pozivala sve novinare na konferencije za štampu, i dodala da će njena Vlada nastaviti tako.

Kazala je da je Vlada Srbije na čijem je čelu bio Vučić, donela set zakona o medijima, "da popravi medijsku situaciju u Srbiji".

"Da podsetim na povlačenje države iz medija, i prilagodjavanje medija, i opstanak medija na tržištu je nešto što je Vlada usvojila jer su se za to zalagala medijska udruženja i asocijacije, koje sada traže da se Vlada ne povuče iz medija", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da svakoga dana čuje kritike da medijska slika nikada nije bila gora.

"Vlada nikada nije bila gora prema medija posle šutiranja novinara, nazivanja ološem i marginalnim pojavama", rekla je Brnabić.

Tokom njenog izlaganja došlo je do komešanja u sali, predsednica Skupštine Srbije polemisala je s poslanicima koji su dobacivali iz klupa i rekla da ih "ne vidim u budućnosti".

Premijerka Brnabić poručila je poslanicima: "Nemojte da postavljate pitanja ako ne želite da čujete odgovor".

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović je ocenila da medijska situacija u Srbiji ne da nije najgora, nego je bolja od mnogih u regionu, a i od nekih članica EU.

Ona je rekla da se sloboda medija kao tema zloupotrebljava i da novinarska udruženja ne žele da učestvuju u mnogim procesima i ne žele da dele informacije o napadima na medije koje imaju.

"Mi smo u pripremi medijske strategije doživeli opstrukciju jednog dela novinarskih udruženja koja sebe deklarišu kao nezavisna, a ja iz njihovog nečinjenja mogu da kažem da iza njih stoje interesi koji nemaju mnogo veze sa profesionalizacijom", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da treba definisati šta je istraživačko novinarstvo i da se ono "izvitoperilo".

"Da li je istraživačko novinarstvo samo novinarstvo koje se bavi naravno da treba da se bavi korupcijom svih javnih funkcionera, ali treba da bude i društveno odgovorno novinarastvo, da otvara tabu-teme", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da u Srbiji postoji shvatanje da su slobodni samo mediji koji su protiv Vlade Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.