AAA

POLITIKA | 27.10.2017 17:40 > 27.10 17:58

Poverenica za ravnopravnost: Srbija je sekularna, sveštenici da ostanu u okviru verskih pitanja

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković je ukazala u saopštenju da je Srbija po Ustavu sekularna država u kojoj svako ima pravo da slobodno odlučuje o radjanju dece, i dodala da smatra da govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja.

Poverenica je navela da smatra da crkva ima pravo da iznosi stavove, ali da su izjave pojedinih velikosotojnika neprimerene i uvredljive prema ženama, produbljuju predrasude i stereotipe koji mogu dovesti do diskriminacije.

"Poštujući autonomiju Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica, i verska osećanja gradjana i gradjanki Srbije, smatram da govori crkvenih velikodostojnika treba da ostanu u okviru verskih pitanja i da ne prelaze u pitanja civilizacijskih tekovina demokratskih društava, medju kojima je jedno od najvažnijih poštovanje ljudskih prava i sloboda", navela je Janković.

Ona je navela da reproduktivna prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava koja se ne smeju dovoditi u pitanje.

"Nametanje ženama radjanja kao obaveze, i patrijarhalnog obrasca kao jedino prihvatljivog, štetno je za celo društvo", navela je poverenica.

Ona je dodala da populaciona politika, kao jedna od veoma važnih u svim zemljama sa velikim demografskim izazovima, podrazumeva mehanizme podsticanja radjanja, koji obuhvataju žene i muškarce ravnopravno, kao i brigu o porodici i odgovornom roditeljstvu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je tokom liturgije u Pećkoj Patrijaršiji 15. oktobra kazao da "Srpkinje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji".

Poglavar SPC, patrijarh Irinej je potom ocenio da su "žene dužne da radjaju, kako bismo očuvali srpstvo".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.