AAA

POLITIKA | 28.10.2017 16:10 > 28.10 16:12

Ponoš: Vulin diletantski tumači vojnu neutralnost

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš upozorio je danas predsednika Srbije i predsedavajućeg Saveta za nacionalnu bezbednost Aleksandra Vučića da ministar odbrane Aleksandar Vulin "diletantski" tumači vojnu neutralnost i pokazuje elementarno nerazumevanje političkih procesa u svetu.

Ponoš je u pisanoj izjavi istakao da navodi ministra odbrane da će "u borbi protiv Islamske države  vojnu efektivu (Srbije) staviti na raspolaganje svakom" dokazuje da on ne razume ni svet, niti koncept vojne neutralnosti.

"Vojna neutralnost znači da naša država zadržava suvereno pravo da odlučuje o zaštiti svojih nacionalnih interesa, kao i da ne učestvuje u tudjim sukobima, što je upravo suprotno od shvatanja Vulina koji nudi naše snage na bespogovorno raspolaganje trećim akterima", rekao je Ponoš.

On je dodao da je osnovni "postulat ovog režima" da nacionalne resurse stavlja na raspolaganje drugima, bilo da se radi o direktnim subvencijama, zemljištu, budžetu za snimanje filmova, i svemu ostalom.

Ponoš je takodje upitao Vučića da razjasni da li je Vulin, na primer, spreman da srpsku vojsku stavi na raspolaganje i Ankari, Bagdadu, ili Teheranu.

"Uz to, ministar odbrane izgleda nije obavešten o tome da je takozvana Islamska država već pred vojnim porazom. Da stvar bude još gora, ne razume ni da na Bliskom istoku svaki globalni akter deluje iz svog ugla i interesa, tako da bi stavljanje naše vojske bespogovorno na raspolaganje jednom, izazvalo rezervu i skepsu svih drugih", naveo je Ponoš.

Narodna stranka poziva Aleksandra Vučića da se postara o tome da ljudi od njegovog najvećeg poverenja prestanu da daju olake izjave o uključivanju srpske vojske u medjunarodne konflikte, dodaje se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.