AAA

POLITIKA | 31.10.2017 10:50 > 31.10 15:44

Dačić: Surinam povukao priznanje Kosova. Priština: Surinam nije povukao priznanje (VIDEO)


Vlada Surinama obavestila je Srbiju da je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i poručio da "nije sve gotovo" kada je u pitanju Kosovo.

Kako je Dačić izjavio na konferenciji za novinare, o tome ga je sinoć obavestila ministarka spoljnih poslova Surinama Ildiz Polak-Bigle a u toku noći stigla je i nota sa zvaničnim saopštenjem.

"Sinoć sam obavešten od strane ministarke spoljnih poslova Surinama, a u toku noći je izašla i nota, da je Vlada Surinama donela odluku o povlačenju odluke o priznavanju Kosova", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Želeći da "podeli radosnu vest", Dačić je zahvalio Surinamu na odluci za koju je rekao da pokazuje da "nije sve gotovo" kada je u pitanju Kosovo.

"Ovo je od istorijskog značaja za nas, da se dešava ovakav reverzivilan proces a ne da slušamo samo o priznavanju Kosova", rekao je Dačić i dodao da Beograd mora da bude posvećen do kraja.

Posledica kršenja medjunarodnog prava u slučaju Kosova "širi se kao virus", rekao je Dačić i ponovio stav Srbije po pitanju Španije i Katalonije, čiju jednostranu proglašenu nezavisnost Beograd ne priznaje.

Dačić je rekao i da je za ovakvu odluku Surinama bilo značajno i posredovanje "jednog našeg čoveka koji ima bliske veze sa ljudima koji vode Surinam" i pozvao dijasporu da se angažuje gde može.

Odluka Surinama je "grom iz vedra neba", ocenio je Dačić i dodao da Priština ovako nešto ne očekuje, kao i da nije siguran da će u Prištini objaviti ovu vesti. "Javite im, molim vas", rekao je novinarima.

Povodom nastojanja Kosova da postane članica Ujedinjenih nacija, Dačić je "rekao da je siguran da naše generacije to neće doživeti".

Odluka Surinama nije presedan, ali se takve odluke ne dešavaju često.

Surinam je nezavisnost Kosova priznao 8. juna 2016. godine.

Dačić je najavio da sutra putuje na zasedanje Generalne skupštine Uneska i podsetio da se pitanje Kosovao neće naći na dnevnom redu tog zasedanja, dodajući da će sledeće nedelje biti održan i sastanak Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Kosovo: Surinam nije povukao priznanje Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova odbacilo je kao netačnu izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je Surinam povukao priznanje nezavisnosti Kosova.

U odgovoru na izjave Dačića, savetnik ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija, Jetljir Zumberaj je rekao da se radi o kleveti.

"Povlačenje priznanja ne postoji kao koncept u medjunarodnom pravu. Sve je to kleveta, dok je Dačić šarlatan", kazao je Zumberaj za prištinske medije.

Dačić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je vlada Surinama obavestila Srbiju da je povukla priznanje nezavisnosti Kosova i da ga je o tome sinoć obavestila ministarka spoljnih poslova Surinama, a da je u toku noći stigla i nota sa zvaničnim saopštenjem.

Surinam je nezavisnost Kosova priznao 8. juna 2016. godine. 

Dačić objavio notu Surinama

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić danas je novinarima u parlamentu podelio notu kojom je junoamerička država Surinam obavestila Kosovo da povlači priznanje.

"Pošto su u Prištini to dematovali i rekli da ja maltene lažem i da sam šarlatan, podeliću vam notu koju je Surinam poslao Kosovu, pa neka demantuju to", rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije gde je došao na sednicu Odbora za inostrane poslove koja je zatvorena za javnost.

U toj noti koja je potpisana 27. oktobra, ministar spoljnih poslova Surinama obaveštava ministra spoljnih poslova Kosova o odluci da povlače odluku o priznavanju Kosova kao nezavisne i suverene države.

"Pa neka ovo demantuju. Kažu ovi sa Kosova pa to je nemoguće da neko povuče priznanje. Je l, sad je nemoguće da se povuče odluka, a moguće je da neko donese odluku o tome. Taj ko donese odluku vlastan je da povuče odluku. Oni to kriju od svoje javnosti", kazao je Dačić.

On je ocenio i da je odluka Surinama veoma važna stvar za Srbiju, pokazuje da se "taj proces ne odvija samo u jednom smeru i šalje poruku da Srbija mnogo ozbiljnije pristupi tom pitanju".

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.