AAA

POLITIKA | 05.11.2017 12:55 > 05.11 13:07

Čepurin: Pažnja koja je posvećena boravku Hojta Brajana Jia u Srbiji je preterana

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da je pažnja koja je posvećena boravku američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia u Srbiji bila "veoma preterana" i dodao da njegov istup u Beogradu nije bio korektan prema srpskim vlastima.

"Gledam fotografije koje su objavljene u novinama. Sa jedne strane (šef ruske diplomatije Sergej) Lavrov, sa druge američki izaslanik… Jasna je razlika Lavrov je ministar spoljnih poslova, a gost koji je doputovao u Srbiju sedamdeset peti zamenik dvadeset četvrtog pomoćnika zamenika ministra inostranih poslova. To su različiti rangovi, i to nije uporedivo. Zato je pažnja koja je posvećena ovom putovanju prevelika, veoma preterana", rekao je Čepurin u intervjuu za Sputnjik.

Čepurin je rekao da "u diplomatskoj praksi poseta predstavlja posetu ministra, premijera, predsednika", i da se boravak Hojta Brajana Jia "ne može okarakterisati kao poseta, već kao putovanje ili poslovno putovanje, dolazak na konsultacije".

Na pitanje novinara koga Hojt Brajan Ji predstavlja i da li misli da je on ikada video američkog predsednika Donalda Trampa, ruski ambasador u Beogradu je rekao: "Mislim da nije video Trampa. Čak mislim da nikada nije video ni (američkog državnog sekretara) Tilersona, jer su to različiti rangovi".

"A koga predstavlja to je odlično pitanje, jer vrlo dobro znamo da je američko društvo podeljeno. Predstavlja li on prethodnu vlast? Predstavlja li novu administraciju? Američka elita je oštro podeljena, i jedan deo mrzi drugi. Apsolutno nije jasno. Ali ono što smo čuli od njega je u potpunosti ponavljanje onoga što Amerikanci godinama iz njegovih ili nečijih drugih usta govore", rekao je Čepurin.
Zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je 23. oktobra u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da "sede na dve stolice".

Čepurin je rekao i da je optužbe Hojta Brajana Jia u Beogradu nisu bile korektne prema srpskim vlastima, dodajući da ne zna da li je on "imao nalog u vezi sa tim ili je to uradio jer je neiskusan".

Ambasador Rusije je rekao i da njegova zemlja sa Srbijom "nema nikakvih kontradiktornosti" i da "oko većine bitnih pitanja ima zajednički interes".

Na pitanje za komentar povodom izjave ambasadora Ukrajine u Srbiji Oleksandera Aleksandroviča da Rusija hoće da razbije EU preko Srbije, Čepurin je rekao da "polazi od toga da je on realni predstavnik banderovsko-ustaške vlasti".

"Prirodno, ne povezujem to ni sa Ukrajincima ni sa Ukrajinom, koja je bila i ostala prijateljska zemlja preživećemo i taj Majdan. Izjave pana Oleksandra posmatram iz komičnog ugla i ne smatram da ga treba shvatiti previše ozbiljno. Proći će neko vreme, i u Ukrajini će biti vlast prijateljska prema Rusiji i Srbiji, to je neizbežno. Tako je uvek bilo", rekao je Čepurin.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.