AAA

POLITIKA | 10.11.2017 00:20 > 10.11 10:29

Sutra je državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen sutra u 11 sati u Srbiji kao i u mnogim zemljama širom sveta državnim manifestacijama u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je na snagu stupilo primirje u Prvom svetskom ratu.

Dan primirja, koji je u Srbiji državni praznik, ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 sati potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Centralnu državnu manifestaciju polaganja venaca i odavanja počasti kod spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu u ime Vlade Srbije predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević.

Ceremoniji će prisustvovati i predstavnici ministarstava, Vojske Srbije, Beograda, ambasadori i izaslanici ministarstava odbrane brojnih zemalja kao i udruženja i gradjani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Slične manifestacije istovremeno biće održane i širom Srbije, kao i u brojnim zemljama, kako saveznicama tako i protivnicama Srbije u Prvom svetskom ratu.

Manifestacijama u inostranstvu prisustvovaće ambasadori, konzuli i izaslanici Ministarstva odbrane Srbije koji će položiti vence na memorijale i mesta stradanja od značaja za Srbiju, a u onim državama u kojim ih nema pridružiće se ceremonijama koje organizuju lokalni zvaničnici.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.