AAA

POLITIKA | 14.11.2017 16:25

Ambasada SAD:Teško shvatljivo da niko nije osudjen na zatvorsku kaznu za paljenje


Američka ambasada u Beogradu izrazila je danas čudjenje što u sudskom procesu za paljenje ambasade SAD u Beogradu, 2008. godine, niko od optuženih nije osudjen na zatvorsku kaznu, saopštivši da podržava vladavinu prava i traži da pravda bude zadovoljena u ovom slučaju.

"Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe, a da je konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od koji je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osudjen na zatvorsku kaznu", navodi se u saopštenju povodom današnje presude Višeg suda u Beogradu.
U saopštenju se dodaje da je "prema medjunarodnom pravu, zemlja domaćin odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva" a da se "srpska policija povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka pre napada".

"Oni koji su odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali, i napominjemo da se još uvek ne postupa po slučaju koji je Tužilaštvo podnelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju", dodaje se u saopštenju.

Viši sud u Beogradu danas je četvoricu optuženih za paljenje Ambasade SAD u Beogradu 2008, tokom protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, osudio na uslovne kazne zatvora, dok je trojicu optuženih oslobodio.

Na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, osudjeni su Dragan Marinkov, Dejan Vučković i Marko Novitović, dok je Milan Tomas osudjen na pet meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Djordje Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović oslobodjeni su optužbe.

Tužilaštvo je teretilo optužene da su ispred tadašnje zgrade Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša, u centru Beograda, izazvali opasnost za život ljudi i imovinu, pošto su posle mitinga organizovano došli i gadjali zgradu kamenicama, bakljama i drugim predmetima, i izazvali požar.

Uslovne osude izrečene su jer je sud cenio to što su osudjeni mlade osobe i što je proteklo mango vremena od kada su učinili krivično delo, a da sudski proces nije bio odužen zbog njih.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.